Όμως βασική προϋπόθεση είναι η ΑΤΕ να λάβει ένα ικανοποιητικό τίμημα ώστε να προχωρήσει την διαδικασία από τις 13 ξένες τράπεζες που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.
Το ύψος της τιτλοποίησηςθα κινηθεί μεταξύ 350 και 400 εκατ ευρώ και θα μειώσει αναλογικά τα επισφαλή δάνεια της ΑΤΕ με στόχο σε απόλυτο μέγεθος να περιοριστούν στα 900 εκατ με 1 δις ευρώ ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει στο 5% με 5,5%περίπου που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τα δεδομένα της τράπεζας.
Η διαδικασία μάλλον θα ξεκινήσει αρχές Ιουνίου και εκτιμάται ότι 2 με 4 ξένες τράπεζες θα υποβάλλουν τελική προσφορά.
Το τίμημα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Συνήθως για κάθε 1 ευρώ τιτλοποιούμενου δανείου αν ο εκδότης λάβει το 20% με 25% δηλαδή 0,20 με 0,25 ευρώ ανά μετοχή θεωρείται επιτυχής διαδικασία.
Βέβαια για την διαμόρφωση της τιμής καθοριστικός παράγοντας είναι αφενός οι εξασφαλίσεις που υπάρχουν για τα προβληματικά δάνεια αφετέρου οι συγκυρίες στις αγορές το ύψος της τιτλοποίησης κ.α.
Η ΑΤΕ διαθέτει για τα 400 εκατ ευρώ τιτλοποιούμενων προβληματικών δανείων εξασφαλίσεις που αγγίζουν το 25%δηλαδή 100 εκατ ευρώ.
Τι θα κερδίσει η ΑΤΕ
Η ΑΤΕ πρωτίστως αν π.χ. το τίμημα καθοριστεί σε 0,20 ευρώ ανά 1 ευρώ τιτλοποιούμενου δανείου θα λάβει συνολικά 80 εκατ ευρώ έσοδαταοποία κατά πάσα πιθανότητα θα το εμφανίσει στα κέρδη.
Παράλληλα θα βελτιώσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ θα μειωθεί και το συνολικό NPLs για τον κλάδο από 4,5% στο 4,2% περίπου μόνο από την κίνηση της ΑΤΕ.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr