To 2008 θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τεστ για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα αρχίσουν να κρίνονται σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι που έχουν τεθεί στα business plan για το εξωτερικό.
Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών σε μεγάλο βαθμό θα επηρεαστεί από την πορεία των εσόδων από το εξωτερικό.
Μέχρι τώρα όμως τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα των προσδοκιών και για τον λόγο αυτό υπάρχει ασφυκτική πίεση από τους ξένους θεσμικούς οι οποίοι ζητούν άμεσα αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό προβαίνουν σε εξαγορές τραπεζών , συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για να αποκτήσουν μεγάλα μερίδια αγοράς και παράλληλα να βελτιώσουν περαιτέρω τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού και κυρίως την κερδοφορία τους.
Η απόδοση των συνολικών επενδεδυμένων τους κεφαλαίων συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι ορισμένες αγορές αρχίζουν να αποδίδουν εξέλιξη που αναμένεται να υποστηρίξει την αύξηση των κερδών των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.
Ωστόσο έως το 2010 προβλέπεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι ισχυρότερες στα Βαλκάνια καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς περί το 20-25% ενώ θα συνεισφέρουν το 25-30% των κερδών.
Οι τράπεζες συνολικά από τα Βαλκάνια αποκομίζουν το 11% των κερδών τους σε ενοποιημένη βάση ή συνολικά 200 εκατ ευρώ περίπου. Μαζί με την Finansbank τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 650 εκατ ευρώ.
Οι θυγατρικές στα Βαλκάνια συμμετέχουν με 8% στο σύνολο των χορηγήσεων.
Ωστόσο αποτελούν παράγοντα αύξησης του λειτουργικού κόστους των τραπεζών αφού σημειωτέον οι περισσότερες εξαγορές έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα οπότε οι αποσβέσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Στόχος της Εθνικής τράπεζας είναι να μετεξελιχθεί σε μια τραπεζική υπερδύναμη και από την 5η θέση που κατέχει στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών να καταλάβει την1 ή 2ηθέση.
Οι δραστηριότητες της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή εισφέρουντο 8% των κερδών ενώ με την Finansbank θα ανέλθει περίπου στο 30%.
Περί τα 140εκατ. ευρώ προβλέπει ότι θα ανέλθουν τα κέρδη της Alpha bank το 2007.
Επίσης στόχος είναι τα κέρδη από τα Βαλκάνια να αποτελούν το 10-12% των ενοποιημένων κερδών.
Η Eurobank , στοχεύει έως το 2009 να κατέχει μερίδιο αγοράς 20-25% στην ευρύτερη περιοχή.
Έως τώρα οι τράπεζες συνολικά από τις επενδύσεις στο εξωτερικόαποκομίζουν το9% των κερδών τους σε ενοποιημένη βάση όμως λόγω της εξαγοράς της Finansbank αναμένεται αισθητή διαφοροποίηση στα μεγέθη καθώς η Εθνική ενοποιεί πλήρως την τουρκική τράπεζα.
Κατ΄ ουσία η Εθνική με την κίνηση της είναι η μόνη τράπεζα όπου επιτυγχάνει άνω του 30% των κερδών της από το εξωτερικό.
Οι αγορές του εξωτερικού αποτελούν αδιαμφισβήτητα ζωτικό χώρο για τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ των χωρών στις οποίες έχουν παρουσία οι ελληνικές τράπεζες καταγράφει αύξηση μεταξύ 5-6%.
Οι ξένες τράπεζες αυξάνουν την παρουσία τους στις χώρες των Βαλκανίων και Ανατολικής Ευρώπης και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός θα ενισχύεται.
Στην Βουλγαρία οι ξένες τράπεζες κατέχουν ως ποσοστό του ενεργητικού το 80% , στην Αλβανία το 48%, στην FYROM το 50% στην Ρουμανία το 55% στην Σερβία το 66% και στην Τουρκία πλέον ανέρχεται στο 14%.
Κλειδί για την κερδοφορία των τραπεζών στις νέες αγορές είναι σαφώς τα δάνεια.
Τα δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Αλβανία ανέρχεται το 17,5% , στην Βουλγαρία το 43%, στην Αίγυπτο το 47%, στην FYROM το 28% στην Ρουμανία το 22,5% στην Σερβία το 25% και στην Τουρκία περί το 29 με 30%.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr