Ο νέος μετοχικός «χάρτης», που έχει δημιουργηθεί στις τέσσερις τράπεζες, έχει ως εξής:
Στην Alpha Bank, το 8,9781% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε το ΤΧΣ εξαγοράστηκε από την ιταλική Unicredit, η οποία έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια. Σήμερα στο μετοχολόγιο της Alpha Bank βρίσκονται 107.000 επενδυτές, με την Unicredit να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 9,6%. Ξένοι θεσμικοί ελέγχουν το 74% της τράπεζας (μεταξύ αυτών ονόματα όπως οι Norges, Lazard, Allianz, κ.ά.), Έλληνες θεσμικοί κατέχουν ποσοστό 5% και 11% βρίσκεται στα χέρια φυσικών και νομικών προσώπων. Από τους ιδιώτες μετόχους (φυσικά πρόσωπα) μεγαλομέτοχος με ποσοστό λίγο άνω του 9% είναι ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, ενώ με ποσοστό λίγο κάτω του 5% παραμένει στην τράπεζα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.
Στην Eurobank, με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, η μετοχική σύνθεση διαμορφώνεται ως εξής: Fairfax Financial Holding με ποσοστό 32,93%, θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού με ποσοστό 47,73%, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος The Capital Group Companies (CGC) με 5,05%, η Helikon Investments με 5%, θεσμικοί επενδυτές του εσωτερικού με 4,07% και μη θεσμικοί (λοιπά νομικά πρόσωπα και ιδιώτες) με 5,22%. Μεταξύ των μεγάλων ξένων ονομάτων που είναι μέτοχοι της Eurobank είναι το fund Capital, το sovereign wealth fund της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης (GIC), η Brookfield, η Pimco και το RWC.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, το 80% είναι διεθνείς επενδυτές και 20% εγχώριοι. Από τους ξένους επενδυτές που έλαβαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, αποκλειστικά μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι το 88% και το υπόλοιπο 12% hedge funds. Το 43,3% των νέων ξένων επενδυτών της Πειραιώς προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 30,9% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 20,5% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 4,8% από την Ασία και 0,5% είναι άλλης προέλευσης. Μεταξύ των διεθνών ονομάτων στο νέο μετοχολόγιο της Τράπεζας συγκαταλέγονται οι: Goldman Sachs, Pictet, Redwheel, Wellington, Singapore, Lazard, Vanguard, Robeco, Fiera, Fine investment, Millenium, Marshal Wace κ.ά. Μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας παραμένει ο Τζον Πόλσον με 18,62%.
Στην Εθνική Τράπεζα, οι διεθνείς επενδυτές ελέγχουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 20% Έλληνες επενδυτές. Στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας συγκαταλέγονται ονόματα όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, η Allianz, το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC, η Wellington, το αμερικανικό επενδυτικό fund RWC και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Από τον Νοέμβριο του 2023, το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 18,39% της ΕΤΕ. Εκτός από το Ταμείο και την The Capital Group Companies, Inc., κανένας μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5% στην τράπεζα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr