Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες επιτεύχθηκαν τέσσερις συμφωνίες - ορόσημα, με την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών να είναι ηχηρή αναφορικά με τις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αυξανόμενη δυναμική της εγχώριας οικονομίας. Συνοπτικά, εντός της περιόδου Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2023 το Ταμείο «ξεφορτώθηκε» τα ποσοστά που κατείχε σε Eurobank (1,401%) και Alpha Bank (8,9781%), ενώ παράλληλα προχώρησε στη διάθεση του 22% -από τη συνολική συμμετοχή ύψους 40,39% που είχε μέχρι πρότινος- της Εθνικής Τράπεζας. Το «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε στις αρχές του τρέχοντος Μαρτίου με την πλήρη αποεπένδυση του 27% που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η χρονική σειρά των γεγονότων
Αρχικά, το Ταμείο ενέκρινε το αίτημα της Eurobank για επαναγορά των μετοχών που κατείχε, έναντι 1,8 ευρώ ανά μετοχή. H πρόταση αφορούσε το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, καθιστώντας την Eurobank την πρώτη τράπεζα χωρίς συμμετοχή του ΤΧΣ, το οποίο παρά το μικρό ποσοστό που διέθετε, είχε ως μέτοχος ειδικά δικαιώματα. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανήλθαν σε 93,745 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε το «μπάσιμο» της UniCredit στην Alpha Bank. Το ΤΧΣ έλαβε δεσμευτική προσφορά από την ιταλική τράπεζα για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha Bank, έναντι 1,39 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 293,48 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, η UniCredit απέκτησε επιπλέον 15 εκατ. μετοχές της Alpha Bank μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, «ανεβάζοντας» το συνολικό ποσοστό της στο 9,6159%.
Το ΤΧΣ προέβη, στη συνέχεια, στη μερική αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα, διαθέτοντας το 22% που κατείχε, έναντι συνολικού τιμήματος 1,067 δισ. ευρώ, στην τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης του ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (8,9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 2,9 φορές για το ελληνικό ή πάνω από 8 φορές -μεσοσταθμικά- για τη συνολική προσφορά). Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά μόλις 20 λεπτά μετά το άνοιγμά του.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ταμείο ολοκλήρωσε τη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατείχε (27%) στην Τρ. Πειραιώς. Το placement προσέλκυσε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών (υπερκάλυψη κατά περίπου 9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 4 φορές για το ελληνικό ή περίπου 8 φορές για τη συνολική προσφορά), με τη συνολική αξία της συναλλαγής να «αγγίζει» τα 1,35 δισ. ευρώ. Το ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε στα 10,7 δισ. ευρώ και μάλιστα στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης που είχε ορισθεί, τα 4 ευρώ.
Το ΤΧΣ έχει αποκομίσει περί τα 2,8 δισ. ευρώ από τις προαναφερθείσες συναλλαγές. Μετά την ολοκλήρωση του placement της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ κατέχει πλέον το 18,39% της Εθνικής Τράπεζας και το 72,54% της Attica Bank. Όσον αφορά την ΕΤΕ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν αναμένεται πριν από το β’ εξάμηνο του 2024, καθώς μεσολαβεί η εξάμηνη περίοδος απαγόρευσης διάθεσης μετοχών (lock out).
Εξελίξεις αναμένονται σχετικά και με την Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2023, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεισέφερε συνολικά 329 εκατ. ευρώ, διατηρώντας τα δικαιώματά του στην Attica Bank, όπως και στη νέα τράπεζα που θα προκύψει κατόπιν της συγχώνευσης. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, το ΤΧΣ «ανέβασε» τη συμμετοχή του στην Attica Bank από 69,5% σε 72,5%. Η αποεπένδυση του Ταμείου υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2025.
Το όφελος από την αποεπένδυση
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, το Δημόσιο έχει όχι μόνο λογιστικό, αλλά και γενικότερο όφελος από την αποεπένδυση. Για τη διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το Ελληνικό Δημόσιο -μέσω του ΤΧΣ- έχει καταβάλλει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ ενώ το όφελος που είχε είναι: 28,2 δισ. ευρώ από το κούρεμα ομολόγων (πρόγραμμα PSI) που κατείχαν οι συστημικές τράπεζες, 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), 2,8 δισ. ευρώ από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα.
Το γενικό σύνολο είναι 34,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το όφελος του Δημοσίου σε σχέση με τα 30,9 δισ. ευρώ που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 3,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω της Επείγουσας Βοήθειας Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA).
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr