Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο Σεπτέμβριος προβλεπόταν ότι θα είναι μήνας ορόσημο για την απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Η επενδυτική βαθμίδα που έδωσε η DBRS στην Ελλάδα και η διπλή αναβάθμιση της Moody’s έκαναν ευκολότερη την εύρεση στρατηγικών επενδυτών με μακροχρόνιο ορίζοντα, που είναι και ο βασικός στόχος της διοίκησης του Ταμείου. Έχοντας καταρτίσει τον «οδικό χάρτη» για την πώληση των τραπεζικών μεριδίων από τις αρχές του 2023, οι ιθύνοντες του ΤΧΣ είδαν τις πολλαπλές αναβαθμίσεις ως ευκαιρία για να κινηθούν γρήγορα και στοχευμένα.
Η αυλαία της αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες άνοιξε λίγο μετά τα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου, με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 1,4% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στη Eurobank. Έγινε, έτσι, η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η Eurobank αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ έναντι 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του Ταμείου να ανέρχονται σε 93,7 εκατ. ευρώ.
Με την ευκαιρία της επαναγοράς του 1,4% της Eurobank από την ίδια την τράπεζα, άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές για ισχυρό ενδιαφέρον από πλήθος αξιόπιστων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα. Μιας και το ποσοστό της Eurobank ήταν το μικρότερο που κατείχε το ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, επόμενο «στοίχημα» αποτέλεσε -και συνεχίζει να αποτελεί- η προσέγγιση επενδυτών για την εκποίηση μετοχών μεγαλύτερου ποσοστού. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες, το Ταμείο κατέχει προς το παρόν το 9% της Alpha Bank, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και λίγο πάνω από το 40% της Εθνικής Τράπεζας.
Δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για ύπαρξη συμφωνίας σχετικά με το 20% από το συνολικά 40,3% της ΕΤΕ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου. Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, το ΤΧΣ θα πουλήσει το 15% μέσω της δημιουργίας βιβλίου προσφορών και θα προσφέρει το υπόλοιπο 5% της Εθνικής Τράπεζας σε ιδιώτες επενδυτές, επισημαίνει το Bloomberg. Και όσο αυξάνονταν οι «ψίθυροι» και τα δημοσιεύματα, ήρθε ακόμη μία αναβάθμιση από κορυφαίο οίκο αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η Standard and Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ανοίγοντας διάπλατα τον «δρόμο» για την έλευση περισσότερων επενδυτών.
Μόλις ένα Σαββατοκύριακο μεσολάβησε από την ανακοίνωση της S&P για να σκάσει η ιταλική «βόμβα» για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank. Η ελληνική τράπεζα και η UniCredit υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία -υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ- για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας. Το deal περιλαμβάνει συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία, αλλά και συνεργασία σε τραπεζικά προϊόντα. Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank. Υπάρχει μάλιστα «δικλείδα» ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία η UniCredit έχει δεσμευτεί να αποκτήσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της ιταλικής τράπεζας ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού, εντός των επόμενων δύο ετών. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του deal για το 9% της Alpha Bank, το ΤΧΣ έσπευσε να πληροφορήσει πως έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία διορισμού συμβούλου διάθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Τέλος, προγραμματίζεται για το 2024 η διάθεση του ποσοστού του Ταμείου επί της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αναμένεται να γίνει τμηματικά, με περίπου 15-20% αρχικά από το συνολικό ποσοστό ύψους 27% που κατέχει το Δημόσιο στην τράπεζα.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr