Η Moody’s υπενθυμίζει αρχικά πως το ΤΧΣ διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας το 2012-2015.
Σημειώνει πως την τελευταία δεκαετία επένδυσε νέα κεφάλαια και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και έχει δεσμευτεί για την πλήρη αποεπένδυση έως το τέλος του 2025. Υπογραμμίζεται, πάντως, πως ακόμα και αν δεν το πετύχει, θα πρέπει να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον ESM για τη δημιουργία μιας διάδοχης οντότητας που θα κληρονομήσει αυτές τις επενδύσεις.
Πάντως, η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα μειωμένα NPEs και οι αυξημένες προβλέψεις για τα NPEs τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις της κερδοφορίας θα βοηθήσουν το ΤΧΣ να εφαρμόσει τη στρατηγική αποεπένδυσης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εκτέλεσης, εκτιμά η Moody’s.
Αν και το Ταμείο συσσώρευσε ζημίες εύλογης αξίας 38,6 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2022), ο οίκος εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανακτήσει 3-4 δισ. ευρώ από την αποεπένδυσή του, με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις μετοχών, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος του Ελληνικού Δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση και σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Η αποεπένδυση
Η αποεπένδυση ξεκίνησε από τη Eurobank, η οποία θα γίνει η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα χωρίς καμία κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ο οίκος αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή θα βελτιλώσει τη ρευστότητα της Eurobank, καθιστώντας την πιο ελκυστική σε ιδιώτες επενδυτές και επιτρέποντάς της να αντλήσει κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες της. Τα νέα κεφάλαια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ικανότητα της τράπεζας να παρέχει νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία, ενώ η συμφωνία αντανακλά επίσης τα σημαντικά βελτιωμένα χρηματοοικονομικά μεγέθη της Eurobank τα τελευταία τρία χρόνια.
Πάντως η Moody’s σημειώνει πως η περίπτωση της Eurobank ήταν η πιο εύκολη από τις άλλες τρεις. Σημειώνεται πως η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα είναι πιο δύσκολη καθώς έχει πολύ υψηλότερες συμμετοχές (40,4% και 27% αντίστοιχα), ενώ το μερίδιό του στην Alpha Bank (9%) θα είναι ευκολότερο να αποεπενδυθεί.
Φυσικά, έχει σημασία να επιλεγούν και οι σωστοί επενδυτές που θα πάρουν τις μετοχές του ΤΧΣ όπως επισήμανε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr