Για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν δανειστεί συνολικά 28 δις ευρώ έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι συνθήκες άντλησης νέων κεφαλαίων καθώς ενώ κατά μέσο όρο οι τράπεζες επιβαρύνονται ετησίως περίπου 4,30% - 4,40% επί των υποχρεώσεων τους αν σύναπταν αυτή την περίοδο ομολογιακά δάνεια θα καλούνταν να πληρώσουν 5,50% και 6%.
Για τον λόγο αυτό έως και το τέλος του α΄ τριμήνου του 2008 δεν σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι έως και στο α΄ τρίμηνο του 2008 οι αγορές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναβρασμό.
Πάντως σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες οι μεγάλες τράπεζες και ειδικά η Εθνική , Alpha , Eurobank , Πειραιώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν από το β΄ τρίμηνο του 2008 και ως το 2009 σε καλυμμένες ομολογίες ύψους έως και 3 4 δις ευρώ συνολικά.
Δηλαδή θα εκδίδουν ομόλογα τιτλοποιώντας π.χ. στεγαστικά δάνεια και θα εγγυώνται την έκδοση. Έως τώρα το ρίσκο το αναλάμβανε ο αγοραστής του τίτλου και όχι ο εκδότης ενώ με τις καλλυμένες ομολογίες θα εγγυάται την έκδοση η τράπεζα.
Σε ετήσια βάση οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν στους κατόχους τίτλων που έχουν εκδώσει περίπου 1,18 δις ευρώ. Τα τοκοχρεολύσια εμφανίζονται στα έξοδα εκ τόκων ωστόσο αντίστοιχα τουλάχιστον έσοδα καταγράφουν οι τράπεζες από την αξιοποίηση των κεφαλαίων που αντλούν από τις εκδόσεις.
Λόγω της διεύρυνσης των spreads στα επιτόκια του ευρώ ειδικά στο euribor 3 μηνών που διαπραγματεύεται στα 4,70% το κόστος από τα τοκοχρεολύσια διευρύνεταιστα 1,34 δις ευρώ.
Τα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά έχουν εκ νέου διερευνηθεί , τα spreads δανεισμού ειδικά στα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης , στους υβριδικούς τίτλους αλλά και στις τιτλοποιήσεις τείνουν τα όρια της στρέβλωσης ενώ λόγω των προβλημάτων ρευστότητας ο δανεισμός περιορίζεται.
Είναι ενδεικτικό ότι το διάστημα 2004 με 2006 οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν πάνω από 20 εκδόσεις πάσης φύσεως ομολογιακών δανείων , τιτλοποιήσεων και άλλων μορφών άντλησης κεφαλαίων ή ρευστότητας.
Το 2007 και ειδικά τους τελευταίους 4 με 5 μήνες δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια έκδοση άντλησης ρευστότητας ή δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες με εξαίρεση μόνο την Emporiki η οποία στηρίζεται από την Credit Agricole.
Η συγκυρία είναι η χειρότερη αφού μια τράπεζα για να δανεισθεί ρευστότητα θα πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβά. Η Citigroup η μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη που υποχρεώθηκε σε άντλησης ρευστότητας πριν λίγες ημέρες υποχρεώθηκε να πληρώσει 190 πόντους υψηλότερα από την απόδοση 5 ετών στα αμερικανικά επιτόκια δηλαδή συνολικά 6,2% όταν πριν 5 μήνες θα πλήρωνε 4,70% ή 4,80%.
Για τις τράπεζες που εμφανίζουν δυσμενή σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις η ανάγκη άντλησης τρέχουσας ρευστότητας είναι επιβεβλημένη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τράπεζες όπως η Eurobank , Alpha bank και Πειραιώς παραδοσιακά είναι από τους μεγαλύτερους δανειζόμενους στην Ελλάδα.
Αντιθέτως η Εθνική , η ΑΤΕ και το ΤΤ λόγω της υψηλής καταθετικής τους βάσης αλλά και της χαμηλής σχέσης χορηγήσεων προς καταθέσεις θεωρούνται από τους μεγαλύτερους δανειστές τους διατραπεζικού συστήματος.
Η Εθνική τράπεζα έχει δανειστεί συνολικά 1,5 δις ευρώ και σε τοκοχρεολύσια σε ετήσια βάση για αυτούς τους τίτλους καταβάλλει 65 με 70 εκατ ευρώ.
Για το ορατό μέλλον δεν σχεδιάζει κάποια έκδοση ενώ θα εξετάσει τιτλοποίηση μάλλον προς τα μέσα του 2008.
Η Alpha bank έχει δανειστείσυνολικά 10 δις ευρώ εκ των οποίων 8 δις είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός, 1,2 δις ευρώ δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και 880 εκατ ευρώ υβριδικοί τίτλοι.
Συνολικά η Alpha σε τοκοχρεολύσια καταβάλει 420 εκατ ευρώ τα οποία εμφανίζονται στα έξοδα εκ τόκων.
Λόγω της κρίσης στις διεθνείς αγορές δεν σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες κάποια ομολογιακή έκδοση. Μάλλον προσανατολίζεται για τιτλοποίηση στεγαστικών προς το τέλος του 2008 μέσω καλυμμένων ομολογιών.
Η Eurobank έχει εκδώσει 10 δις ευρώ ομολογιακά δάνεια εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ αφορούν τιτλοποιήσεις και 6 δις ευρώ κοινά ομολογιακά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr