Ο κύκλος ανακοινώσεων των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων έκλεισε την Τετάρτη (15/3) με την Alpha Bank, η οποία επέστρεψε σε τροχιά κερδοφορίας, καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους της τράπεζας, ύψους 398 εκατ. ευρώ. Μία μέρα νωρίτερα, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,12 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2021. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank «εκτοξεύθηκαν» στα 1,174 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε εξομαλυμένα καθαρά κέρδη ύψους 577 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,269 δισ. ευρώ.
Μερίσματα
Ειδικό κεφάλαιο στις οικονομικές εκθέσεις ή τις δηλώσεις των επικεφαλής των τραπεζών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές αποτέλεσαν τα μερίσματα. «Πρόθεσή μας είναι η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023», δήλωσε στους αναλυτές ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, και, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κεφαλαιακής μας βάση σε επίπεδα σταθερά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος στους μετόχους μας», είχε αναφέρει ο κ. Ψάλτης στην ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της Alpha Bank.
Αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στους αναλυτές τόνισε πως στόχος είναι η διανομή του 20% από τα κέρδη του 2022, το οποίο θα αντιστοιχεί στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, αν και αναμένεται η έγκριση από τον επόπτη (SSM). «Για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην τράπεζα. Από το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών», δήλωσε από την πλευρά του ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Για «χρονιά υπέρβασης» έκανε λόγο σε γενικότερο πλαίσιο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφερόμενος στο 2023.
«Κόκκινα» δάνεια
Κεντρικός στόχος ήταν και παραμένει η συνεχής μείωση των «κόκκινων» δανείων, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να έχει μειωθεί σε μονοψήφια επίπεδα και για τις τέσσερις τράπεζες. Στην περίπτωση της Alpha Bank, ο δείκτης ανήλθε σε 7,8% το 2022 έναντι 13,1% το προηγούμενο έτος, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Εθνική Τράπεζα, οι οργανικές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμειναν αρνητικές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, οδηγώντας τον σχετικό δείκτη στο 5,1% στην Ελλάδα, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του ~6% που είχε θέσει η τράπεζα για το 2022. Στην Eurobank, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 5,2% το 2022, από 6,8% το 2021 και ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου εξαιτίας του χαμηλού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων. Στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς, το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει την αποκλιμάκωσή του, καταλήγοντας σε δείκτη NPE χαμηλότερο του 7% στο τέλος του 2022, από 13% ένα χρόνο πριν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, στην Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ ή 7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 50,2 δισ. ευρώ το 2022. Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 55,2 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στην Eurobank οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ το 2022 σε 57,2 δισ. ευρώ, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 58,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022, αυξημένες κατά 5% σε ετήσια βάση και κατά 3% σε τριμηνιαία βάση.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr