Η πολιτική εξωστρέφειας που ακολούθησαν οι τράπεζες και η οποία ενθαρρύνθηκε από την κυβέρνηση όπως στην περίπτωση της Εθνικής τράπεζαςαποδίδει καρπούς ενώ τα κίνητρα που δόθηκαν όσον αφορά την φορολογική μεταχείριση αντιμετωπίστηκαν θετικά.
Βέβαια υπήρξαν και μη προγραμματισμένες επιβαρύνσεις στις τράπεζες όπως η εφάπαξ φορολόγηση των αδιανέμητων αποθεματικών ωστόσο απορροφήθηκαν από το σύστημα.
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει εμφανίσει επιταχυνόμενους ρυθμούς βελτίωσης λόγω και της σταθερότητας στους κανόνες της οικονομικής πολιτικής.
Οι τραπεζίτες σύσσωμα υποστηρίζουν ότι όταν το οικονομικό σύστημα λειτουργεί εύρυθμα μπορούν να παραχθούν κέρδη και οι μέτοχοι να απολαμβάνουν υψηλά μερίσματα αλλά καιτο δημόσιο υψηλότερα έσοδα από φόρους και μερίσματα.
Οι ευρυθμία του συστήματος προϋποθέτει σταθερή κυβέρνηση.
Τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα διάγει περίοδο οικονομικής ευφορίας και ανάπτυξης.
Η Εθνική το 2003 είχε επιτύχει κέρδη 360 εκατ ευρώ και το 2007 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,6 δις ευρώ δηλαδή αύξηση στην 4ετία 340%.
Αντιστοίχως οι χορηγήσεις αυξήθηκαν στο διάστημα αυτό 140% και το ενεργητικό 73% από 49 δις το 2003 σε 85 δις ευρώ το 2007.
Η ΑΤΕ το 2003 πέτυχε κέρδη 42 εκατ και το 2007 θα ξεπεράσει τα 280 εκατ ευρώ δηλαδή αύξηση 570% ενώ οι χορηγήσεις σημειώνουν αύξηση 30%.
Στις κρατικές τράπεζες λοιπόν η τελευταία 4ετία αποτέλεσε ορόσημο.
Τι συμβαίνει όμως και στις ιδιωτικές τράπεζες;
Η Alpha bank το 2003 πέτυχε κέρδη 284 εκατ ευρώ και το 2007 θα ξεπεράσει τα 850 εκατ ευρώ ή αύξηση 200% στην 4ετία.
Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 83% στα 38 δις ευρώ και το ενεργητικό κατά 70% στα 53 δις ευρώ περίπου για το 2007.
’ρα ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι οι τράπεζες θα εισφέρουνστα δημόσια έσοδα σε επίπεδο φόρων την τελευταία 4ετία συμπεριλαμβανομένη και της χρήσης 2007 πάνω από 2,3 με 2,4δις ευρώ ενώ σε επίπεδο μερισμάτων και placement το δημόσιο έχει λάβει περίπου 1,8 με 2 δις ευρώ.
Οι κινήσεις της επόμενης ημέρας
Εθνική τράπεζα
Η πολιτική εξωστρέφειας που ακολούθησε η διοίκηση Αράπογλου της Εθνικής τράπεζας αποτέλεσε τον βασικό κορμό της νέας στρατηγικής της τράπεζας το προηγούμενο διάστημα.
Η διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική καθώς σχεδιάζονται επιλεκτικές εξαγορές στο εξωτερικό στην Ουκρανία , Ρωσία και Αίγυπτο. Η επιτυχής εξαγορά της Finansbank αποτέλεσε ορόσημο για την Εθνική και ήδη το 11% της συνολικής επένδυσης έχει ανακτηθεί λόγω της αύξησης των κερδών.
Η Εθνική διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με άλλη τράπεζα του εξωτερικού παρ΄ ότι έχει καλλιεργηθεί ως σενάριο εκτενώς δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα.
Η διοίκηση Αράπογλου θα επιδίωκε την συγχώνευση με άλλη τράπεζα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Alpha bank ωστόσοη προσπάθεια που καταβλήθηκε δεν απέδωσε πριν λίγους μήνες στην νέα προσπάθεια προσέγγισης.
Η υψηλή κεφαλαιοποίηση της Εθνικής λειτουργεί αποτρεπτικά.
Όμως εφόσον διευθετηθεί το ασφαλιστικό με την υπαγωγή στο ΙΚΑ του ταμείου κυρίας σύνταξης και των επικουρικών στο ΕΤΑΤ αρχές του 2008 και διευθετηθούν εργασιακά θέματα
Alpha bank
Το κυριότερο ανοικτό θέμα της Alpha bank είναι το ασφαλιστικό.
Η Alpha bank έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι μετά τις εκλογές θα εξετασθεί ουσιαστικά και θα βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό της ζήτημα.
Η αναλογιστική μελέτη του ΥΠΟ έχει ολοκληρωθεί προσδιορίζοντας το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων της τράπεζας σε 542 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank έχει διενεργήσει πρόβλεψη για το αναλογιστικό έλλειμμα 521 εκατ ευρώ οπότε δεν θα επιβαρυνθεί στα ίδια της κεφάλαια.
Με την οριστική λύση του ασφαλιστικού η διοίκηση της Alpha bank μπορεί να εξετάσει μεγάλο deal αν και η αντίληψη που επικρατεί στην τράπεζα είναι ότι μάλλον
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr