«Οι επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να αναζητήσουν τις τράπεζες με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης και επικείμενους καταλύτες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους υποκείμενους στόχους RoE που ξεπερνούν το 10% στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με το σχέδιο «Ηρακλής» σε εξέλιξη διαθέτουν τα άλλα δύο κριτήρια», σημειώνει η Morgan Stanley.
«Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να διαπιστώσει τη βελτίωση στην υποκείμενη τροχιά ROTE των τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από τις εκποιήσεις NPL», τονίζει η αμερικανική τράπεζα.
Ποιοι είναι οι καταλύτες
Σχέδιο «Ηρακλής»
«Ο μηχανισμός που θα προσφέρει κρατική εγγύηση στις τιτλοποιήσεις και την μείωση των NPEs είναι έτοιμος. Εγκρίθηκε από την DG Comp στον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο. Στην Ιταλία παρόμοια σχήματα (GACS) παρουσιάστηκαν το 2016 και μείωσαν τα κόκκινα δάνεια από τα 324 δισ. ευρώ στα 165 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα τα spreads του ιταλικού τραπεζικού συστήματος έναντι των κρατικών ομολόγων της χώρας να μειωθούν πάνω από το μισό την ίδια περίοδο», παρατηρεί η Morgan Stanley.
Οργανική μείωση των NPEs
«Τα σχέδια NPEs βασίζονται σε πολύ συντηρητικές υποθέσεις. Η Alpha Bank έχει εκτιμήσει την ετήσια αύξηση του μέσου όρου των τιμών των ακινήτων κατά 3,5-4% στο σχέδιο της, ενώ η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλότερη. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% μέχρι το 9μηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2020», αναφέρει στην ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα.
Η αγορά υποτιμά την κυβέρνηση
Για την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ότι «δεσμεύεται να επιτύχει μεσοπρόθεσμο στόχο 4% του ΑΕΠ. Η πορεία είναι ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο 2,5%) και πιο κοντά στο μέλλον. Ταυτόχρονα, πάνω από 30 νέα νομοσχέδια έχουν περάσει ήδη από το κοινοβούλιο τους τελευταίους πέντε μήνες, με τα κυριότερα να είναι αυτά της φορολογικής μεταρρύθμισης και της επιτάχυνσης της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή».
Νέο πτωχευτικό πλαίσιο
Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αφερεγγυότητας με συνδυασμό εννέα διαφορετικών διαδικασιών. «Αυτό θα επιταχύνει», σύμφωνα με την Morgan Stanley, «την οργανική μείωση των NPEs μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης και την ανόργανη μέσω υψηλότερων τιμών ανάκτησης».
Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και άρση του περιορισμού διακράτησης ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες
«Οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός της Moody’s) έχουν θέσει τη χώρα σε σταθερό outlook. Η έκθεση της DBRS είναι ο επόμενος σταθμός στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως BB- αλλά οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες των ιταλικών», υπογραμμίζεται στην έκθεση, την ώρα που γ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει «πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά για αγορές από το ευρωσύστημα».
Συντηρητικά τα σχέδια κεφαλαίου
«Η διαδικασία de-risking δεν επιτρέπει τη μείωση του μελλοντικού Pillar 2R ή άλλες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. Ωστόσο, οι πιθανότητες τα LME να διαπραγματεύονται είναι υψηλές», αναφέρει η Morgan Stanley.
Τέλος, η Morgan Stanley προτρέπει την αγορά να ανατιμολοηγήσει τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιο κοντά ή ίσα με τις ιταλικές και τις ισπανικές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr