Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Θεσμοί έχουν ζητήσει να εκπονηθεί μελέτη από ανεξάρτητο οίκο για το πού βρίσκεται η Ελλάδα από πλευράς ευελιξίας/δυσκαμψίας θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μελέτη είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και καταδεικνύει ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο είναι τόσο απαιτητικό και γραφειοκρατικό που καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία των εταιριών διαχείρισης δανείων.
Πρακτικά η μελέτη εισηγείται την απλοποίηση της διαδικασίας, με άμβλυνση των υπερβολικών απαιτήσεων και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Στόχος είναι το πλαίσιο να καταστεί πιο ευέλικτο, υποβοηθώντας την αδειοδότηση αρκετών εταιρειών και την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης συνάδουν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, με τις διαπιστώσεις της αγοράς. Υποψήφιες εταιρείες διαχείρισης (servicers) και τράπεζες κρίνουν ως υπερβολικά γραφειοκρατικό το πλαίσιο, καθώς απαιτεί τεράστιο όγκο στοιχείων και πληροφοριών.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το "βαρύτερο" θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται, καθώς πουθενά αλλού οι εταιρίες διαχείρισης δεν αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια συμμόρφωσης (compliance) που ισχύουν για τις τράπεζες, ενώ δεν αντιμετωπίζονται ούτε καν ως χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Τα στοιχεία που απαιτείται να καταθέσει ο υποψήφιος servicer είναι σχεδόν αντίστοιχα με αυτά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας τραπεζικών εργασιών, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν απλούστερες προϋποθέσεις οργανωτικής δομής για τις εταιρείες διαχείρισης.
Κατόπιν της διαπίστωσης αυτής, με την ολοκλήρωση της μελέτης που αναμένεται άμεσα, οι πιέσεις των "Θεσμών" προς την κυβέρνηση για ελάφρυνση του νομοθετικού πλαισίου θα λάβουν επισήμως τη μορφή απαίτησης. Όπως αναφέραμε, το κύριο πρόσκομμα για τις εταιρίες διαχείρισης είναι η πρόβλεψη περί αποκλειστικού σκοπού.
Το επόμενο μεγάλο θέμα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι ξένοι πάροχοι είναι η τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τις εταιρείες διαχείρισης. Με το ισχύον πλαίσιο επιβάλλεται ΦΠΑ στις προμήθειες διαχείρισης με τις οποίες θα χρεώνει η εταιρεία την τράπεζα, εξέλιξη που αυξάνει το κόστος για τις τράπεζες.
Επίσης, υποψήφιοι διαχειριστές και τράπεζες ζητούν να επιτραπεί στους servicers να διαχειρίζονται και τα ενυπόθηκα ακίνητα, τα οποία καταλήγουν στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι αφενός οι ξένοι πάροχοι έχουν και την τεχνογνωσία να το κάνουν, αφετέρου, ο όγκος των ακινήτων που αναμένεται να περιέλθει στις τράπεζες είναι πολύ μεγάλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr