Με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι παραπάνω από… διακριτές και ορατές, με την πρώτη να επιδιώκει σταδιακή απελευθέρωση των πωλήσεων δανείων σε funds και να αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση για πωλήσεις και ενήμερων δανείων, και τους δανειστές να απαιτούν ευρείες πωλήσεις με εξαίρεση μόνο για δάνεια πρώτης κατοικίας (και αυτά υπό αυστηρές προϋποθέσεις) ξεκινάει η «μάχη» για τα «κόκκινα» δάνεια.
Για να υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνολικά, χωρίς εξαίρεση του θέματος των «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να «γεφυρωθεί το χάσμα» που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς, και μάλιστα μέσα σε στενά χρονικά όρια, με τον χρόνο, αλλά και τον «όγκο» των 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, να πιέζουν ασφυκτικά. Έτσι, μένει να φανεί αν τα «κόκκινα» δάνεια θα αποτελέσουν μέρος αυτού του πακέτου διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης ή θα «σπάσουν» για αργότερα.
Την ίδια ώρα, για τους ληξιπρόθεσμους δανειολήπτες που ετοιμάζονται να λάβουν νέα επιστολή από τις τράπεζες με την οποία θα μπορούν να κριθούν ως μη συνεργάσιμοι και να ξεκινήσουν εναντίον τους αναγκαστικά μέτρα, «έχουν στα χέρια τους» μόνο την ισχύ της απαγόρευσης πωλήσεων «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και δανείων με εγγύηση του Δημοσίου έως τις 15 Απριλίου.
Για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά εκτός πρώτης κατοικίας, οι πωλήσεις επιτρέπονται υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων μεγαλύτερη των 90 ημερών, β) ο δανειολήπτης και ο εγγυητής του δανείου να προσκληθούν από την τράπεζα για ρύθμιση της οφειλής εντός διαστήματος 12 μηνών πριν η τράπεζα εκχωρήσει το δάνειο σε τρίτη εταιρεία-fund, γ) η σύμβαση της πώλησης του δανείου να γίνει εγγράφως και να καταχωρηθεί σε δημόσιο βιβλίο, καιδ) να ενημερωθούν για την πώληση, με κάθε πρόσφορο μέσο, οφειλέτης και εγγυητής.
Τα κριτήρια για την προστασία του νόμου Κατσέλη αφορούν: α) μηνιαίο εισόδημα του δανειολήπτη που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.159,4 ευρώ για άγαμο, τα 1.972 ευρώ για ζευγάρι, τα 2.448 ευρώ για ζευγάρι με 1 παιδί και τα 1.292 ευρώ για ζευγάρι με 2 παιδιά, β) αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας έως 180.000 ευρώ για άγαμο, έως 220.000 ευρώ για έγγαμο και για 1-3 παιδιά με προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί.
Ωστόσο, οι δανειστές πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα, εισοδηματικά και περιουσιακά, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν αθροιστικά ώστε να παρέχεται προστασία από την υπαγωγή στο νόμο (π.χ. άνεργος δεν θα δικαιούται προστασίας για την πρώτη κατοικία του εφόσον έχει εισόδημα από άλλη πηγή), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr