Για τις 4 Μαρτίου στο Λονδίνο είχε προγραμματιστεί το road show της JP Morgan, ενώ ακολουθεί εκείνο της HSBC στις 9 και 10 του επόμενου μήνα στη Νέα Υόρκη. Ο Μάρτιος ολοκληρώνεται με το σπουδαίο τραπεζικό road show που διοργανώνει στο Λονδίνο κάθε χρόνο η Μorgan Stanley.
Το συγκεκριμένο συνέδριο αναμένεται να έχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, καθώς η ΕΚΤ θα έχει πλήρως καθορίσει τις παραμέτρους με τις οποίες θα διεξάγει τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών (οι ελληνικές τράπεζες δεν μετέχουν) και επομένως πολλά ερωτήματα αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω από το θέμα αυτό.
Στις υψηλότερες θέσεις, αν όχι στην κορυφή, της ατζέντας των ξένων θεσμικών επενδυτών βρίσκεται και πάλι το ζήτημα του πολιτικού κινδύνου στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τις επαφές ξένων επενδυτών με ελληνικές εισηγμένες, κυρίως με τις τράπεζες.
Μπορεί οι διεθνείς παίκτες για την ώρα να μη βάζουν με το πλέον εμφατικό τρόπο στο τραπέζι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο, το μείζον ερώτημα που θέτουν και γνωρίζουν πως η «απάντησή» του θα καθορίσει και την τύχη της οικονομίας και των τραπεζών, είναι «πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», καθώς η χρονοκαθυστέρηση βάζει σε κίνδυνο την οικονομία και ενισχύει τον πολιτικό κίνδυνο.
Οι καθυστερήσεις στον τομέα της διαπραγμάτευσης αλλά και η «βόμβα» του προσφυγικού αποτελούν πονοκεφάλους που με τη σειρά τους «παγώνουν» εξελίξεις που συνδέονται με τις δράσεις για την ελάφρυνση του χρέους, το waiver, την αποδοχή των εγγυήσεων από την ΕΚΤ κ.λπ.
Ωστόσο, για να περάσουμε στο πιο… «τραπεζικό ζουμί», τα σημαντικότερα θέματα που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι ξένοι επενδυτές, πέραν της «πολιτικής ανησυχίας» σε άμεση σχέση με την αξιολόγηση, είναι οι εξελίξεις γύρω από το «βουνό» των 108 δισ. ευρώ «κόκκινων» δάνειων και επισφαλών ανοιγμάτων, η μείωση του κόστους ρευστότητας, η επιστροφή στην κερδοφορία, οι μεγάλες απώλειες που παρουσιάζουν οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με τις ΑΜΚ που πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν, η πορεία των αναδιαρθρώσεων με βάση τα αναθεωρημένα πλάνα τους που έχουν κατατεθεί στον SSM, το αυξημένο ύψος του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών. Προφανώς στις επαφές τους με τους διεθνείς fund managers οι τράπεζες θα παρουσιάσουν και τα μεγέθη του 2015 που χαρακτηρίζονται από προβλέψεις-μαμούθ και ζημίες.
Σε κάθε περίπτωση, τον προβληματισμό επενδυτών και αναλυτών αναφορικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, την πορεία της αξιολόγησης και την πολιτική σταθερότητα της χώρας θα επιχειρήσουν να καθησυχάσουν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών. Οι τραπεζίτες προσδοκούν κάποιες θετικές ενδείξεις τις επόμενες ημέρες, με τις οποίες θα επιχειρήσουν να «πείσουν» τους επενδυτές ότι η αξιολόγηση και οι εξελίξεις που συνδέονται με αυτήν -επαναφορά του waiver, συμμετοχή στο QE, εμπέδωση εμπιστοσύνης- δεν θα αργήσουν.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr