Αυτός ακριβώς ο χαρακτηρισμός, αν δηλαδή ένας δανειολήπτης κριθεί «συνεργάσιμος» θα «ξεκλειδώνει» το τυχόν «κούρεμα» της οφειλής του, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αποδείξει με συνέχεια και συνέπεια τη… συνεργασία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς, η συμφωνία της ρύθμισης του δανείου θα ξεκινά με αναφορά στο σύνολο της οφειλής και στην πορεία, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και εξυπηρετεί ομαλά τις νέες δόσεις δανείου, θα μπορεί να διαπραγματευθεί «κούρεμα» του υπόλοιπου της οφειλής. Δηλαδή, η τράπεζα θα είναι πιο διαλλακτική με έναν δανειολήπτη του οποίου το δάνειο έχει καταστεί «κόκκινο» υπό την προϋπόθεση ότι παραμένει συνεργάσιμος με την τράπεζα.
Το ύψος του haircut, το οποίο θα ισχύσει για όλα τα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το 30%. Στα επιχειρηματικά ίσως φτάνει στο 20-30%, σε συνδυασμό με θέσπιση ρυθμίσεων όπως η μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής του δανείου, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η συνεισφορά κεφαλαίων από τον επιχειρηματία ή η ανάληψη του μάνατζμεντ της εταιρίας από την τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, και όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης και των προβληματικών δανείων που είχαν εξαιρεθεί έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενέχυρο τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, οι θεσμοί πιέζουν για νέα νομοθετική διάταξη που θα απελευθερώνει διαδικασίες εκποίησης.
Όπως έχουμε πάντως σημειώσει, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι τραπεζίτες επιθυμούν μαζικές πωλήσεις και μαζικούς πλειστηριασμούς. Ωστόσο, αυτός ο… «φόβος» θα αποκαλύψει τους στρατηγικά κακοπληρωτές (υπολογίζονται σε 20.000), που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, με στόχο να προσέλθουν στα τραπεζικά γκισέ και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr