Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη χαλάρωση, σε πρώτο χρόνο, και εν συνεχεία την άρση των capital controls, θα δώσει στην ΕΚΤ το περιθώριο να βελτιώσει τους όρους παροχής ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες με την επαναφορά του waiver (να κάνει δηλαδή αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση), θα επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ενώ θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Αναμφίβολα όλα αυτά, με όποια σειρά λάβουν χώρα, θα προκαλέσουν θετικό μομέντουμ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που με τη σειρά του θα συμβάλει αποφασιστικά στην παγίωση του θετικού κλίματος για την Ελλάδα και την απομάκρυνση της αβεβαιότητας.
Ωστόσο, η ολική απόσυρση των capital controls μάλλον θα… τραβήξει σε μάκρος, καθώς θεωρείται δύσκολο να έχει «κλειδώσει» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Πάντως, η άρση θα οδηγήσει στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύστημα και θα βελτιωθεί η κατάσταση ρευστότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η συρρίκνωση του «ακριβότερου» ELA και του Πυλώνα ΙΙ, ενώ σημαντική θεωρείται και η επιστροφή των καταθέσεων. Πάντως, όσο ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θεωρείται δύσκολο να επιστρέψουν κεφάλαια. Παράγοντες του τραπεζικού χώρου σημειώνουν ότι τουλάχιστον αρχικά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί για το «νέο χρήμα», δηλαδή χρήματα που θα επιστρέψουν στις τράπεζες ως καταθέσεις να μπορούν να κινούνται «ελεύθερα» χωρίς κανέναν περιορισμό. Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, oι καταθέσεις στο τέλος Νοεμβρίου συρρικνώθηκαν στα 120,9 δισ. ευρώ, έναντι 121,08 στο τέλος Οκτωβρίου και 121,67 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ εκτιμάται από τους ίδιους τους τραπεζίτες ότι κεφάλαια ύψους 20 - 25 δισ. ευρώ βρίσκονται σε θυρίδες, στρώματα και σεντούκια λόγω της αβεβαιότητας.
Πάντως, πέραν των παραπάνω θεμάτων, αλλά και εκτός του «θολού» πολιτικού τοπίου, οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, επιχειρηματικών και στεγαστικών. Μάλιστα, μια και ο λόγος για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υποτίθεται ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένοι οι πρώτοι πλειστηριασμοί για τη νέα χρονιά, κι ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου - στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Δεοντολογίας -, η δυνατότητα πωλήσεων στεγαστικών δανείων σε ξένα funds. Πάντως, στελέχη του χώρου θεωρούν ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το «όπλο» του πλειστηριασμού κυρίως ως μέσο άσκησης πίεσης για την ανακάλυψη στρατηγικών κακοπληρωτών παρά ως βασική και γενικευμένη επιλογή τους. Σημειώνεται ότι, στην πράξη, η προστασία από πλειστηριασμούς που παρέχει ο Κώδικας Δεοντολογίας για την πρώτη κατοικία ισχύει σχεδόν για όλο το 2016, αν υπολογιστεί το εξάμηνο που δίνουν περιθώριο οι διαδικασίες του Κώδικα μέχρι να κριθεί ο δανειολήπτης μη συνεργάσιμος, το τρίμηνο που θα τον καταστήσει υπερήμερο άνω των 90 ημερών και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η τράπεζα για να καταγγείλει το δάνειο και να εκδοθεί διαταγή πληρωμής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σταδιακή διευθέτηση των ανοιχτών θεμάτων του κλάδου αλλά και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αλλάξουν την εικόνα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και θα επιτρέψουν στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να παίξουν τον βασικό τους ρόλο, τη χρηματοδότηση δηλαδή της πραγματικής οικονομίας. Στην αντίθετη περίπτωση, ο κλάδος θα οδεύσει προς νέο γύρο αποσταθεροποίησης. Το θέμα είναι, εάν όλα πάνε καλά, πότε ο τραπεζικός κλάδος επανέλθει στην κανονικότητα για να επιστρέψει σε αυτήν την κατάσταση μαζί του και η οικονομία.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr