Νέα παρέμβαση Στουρνάρα αναμένεται στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, όπου με βάση την αρχική οδηγία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των stress tests προκειμένου να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα ως προς την επάρκεια των κεφαλαίων τους. Οι τραπεζίτες που βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη την περασμένη Δευτέρα δεν εισέπραξαν κατά τις επαφές που είχαν με τα στελέχη της ΕΚΤ ότι ο αναβαλλόμενος φόρος δεν θα συμπεριληφθεί στα stress tests.
Υπενθυμίζουν δε, τραπεζικές πηγές, ότι μόλις προσφάτως πέρασε η σχετική ρύθμιση από τη Βουλή, η οποία ήταν προαπαιτούμενο από την ΕΚΤ για να συμπεριληφθεί ο αναβαλλόμενος φόρος στα stress tests, κάτι που σημαίνει βελτίωση της εικόνας, αλλά και του πιθανού ανοίγματος των τραπεζών. Το δημοσίευμα της Wall Street Journal, μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις, αλλά κάνει μόνο αυτό, υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, τραπεζίτης τόνιζε νωρίς το πρωί στο «R» ότι, «δεν είναι δυνατόν από τη μία να συμφωνούμε σε κάποιες σταθερές και στο παρά πέντε να μας τις αλλάζουν ή να αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αλλάξουν».
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο «R» τονίζουν ότι η Τράπεζα Ελλάδος από την πλευρά της θα πρέπει να παρέμβει για μία ακόμα φορά, προκειμένου να μην τιναχτεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας στον αέρα. Πάντως, κατά τις επαφές που είχαν οι τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη δεν προέκυψε τίποτε συγκεκριμένο, ούτε καν ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, απλώς η ΕΚΤ ζήτησε να είναι stand by για την παροχή των όποιων πρόσθετων στοιχείων απαιτηθούν. Οι τραπεζίτες θα πληροφορηθούν τα αποτελέσματα των stress tests στις 24 Οκτωβρίου και στις 26 του ίδιου μήνα και με τις αγορές κλειστές, αφού θα είναι Κυριακή, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανθ. Θωμόπουλος CEO της Πειραιώς είχε πει σε συνέντευξή του στο CNBC ότι οι τράπεζες διαθέτουν μαξιλάρι ασφαλείας της τάξης των 7 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει με το ότι θεωρεί πως αλλαγές στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα εκθέτουν τους φορολογούμενους στις χώρες αυτές σε κινδύνους, σε περίπτωση που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα επόμενα χρόνια.
Οι αλλαγές μπορεί επίσης να μειώσουν την πίεση στις τράπεζες να να αναζητήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές δανεισμού. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργότερα αυτό το μήνα.
Η... αμηχανία της ΕΚΤ διατυπώνεται σε νομική γνωμοδότηση για την Πορτογαλία που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία ακολούθησε προηγούμενες κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας.
«Η ΕΚΤ συνιστά στις πορτογαλικές αρχές να αξιολογήσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου από την σκοπιά του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητα αυτού και ότι επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη να σπάσει ο δεσμός μεταξύ του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους», ανέφερε η ΕΚΤ σχετικά.
Η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου πέρασε στην Πορτογαλία ενώ η νομοθεσία αργότερα πέρασε και στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ δεν έχει κάποιες επίσημες εκτιμήσεις για το συνολικό αντίκτυπο αυτών των αλλαγών στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της WSJ, οι πιστώσεις θα ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr