Στην κεντρική εκδήλωση με θέμα "Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας" παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθ. Ιωάννης Χατζηδημητρίου, εκπρόσωποι πολλών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, αλλά και εκατοντάδες πελάτες και στελέχη του ομίλου . Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθώς και στο τραπεζικό σύστημα και τον όμιλο Eurobank ειδικότερα.
«Οι θυσίες που έγιναν μέχρι σήμερα, και είναι μεγάλες θυσίες, έχουν αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα» επεσήμανε ο κ. Μεγάλου συμπληρώνοντας ότι η επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος «αποτυπώνει την ανάκτηση από την Ελλάδα της δυνατότητας για αυτοσυντήρησή της και επομένως μια διαφορετική θέση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τους επενδυτές, με όλους». Παράλληλα τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Και είναι πολύ σημαντικό να μην δούμε μια υπαναχώρηση που θα εκμηδενίσει όλους τους μόχθους και το κοινωνικό κόστος της προηγούμενης περιόδου. Τώρα που είμαστε, όχι πια στη μέση, αλλά κοντά στο τέλος της διαδρομής, παρά την κατανοητή κόπωση, είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια από όλους, την κυβέρνηση, τη διοίκηση, την επιχειρηματική κοινότητα, τους εργαζομένους, τους πολίτες, για να βγούμε οριστικά από το τέλμα και να αρχίσουμε σταδιακά να ξανακερδίζουμε το χαμένο έδαφος».
Αναφερόμενος στις μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μεγάλου τις χαρακτήρισε ως «μια πραγματική κοσμογονία» και επεσήμανε ότι αυτό έγινε «χωρίς να υπάρξουν συστημικοί κραδασμοί, με τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο» παρατηρώντας ότι αυτό δεν έχει αναγνωριστεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Μάλιστα εξήρε ιδιαίτερα τους επιτυχημένους χειρισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος σε κρίσιμες φάσεις του εγχειρήματος.
Όσον αφορά τις προοπτικές του ομίλου, ο κ. Μεγάλου δήλωσε ότι «Στρατηγική επιλογή είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. Για το σκοπό αυτό είχα, εγώ και οι συνεργάτες μου, ένα ευρύτατο κύκλο επαφών με κορυφαίους διεθνείς επενδυτές. Σε αυτές διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί προσδοκία θετικών εξελίξεων και εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας και της Eurobank». Ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων είναι καθοριστική για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει τους πελάτες του ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγκυρίας, να στηρίξει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για άνοιγμα σε νέες αγορές, ιδιαίτερα του εξωτερικού, και να στηρίξει
τελικά την στροφή της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας σε ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank τόνισε ότι «Η σχέση με τον πελάτη είναι στο κέντρο της νέας στρατηγικής μας. Δεν θέλουμε απλώς να έχετε συναλλαγές μαζί μας. Δεν θέλουμε μόνον να είμαστε μια τράπεζά σας. Θέλουμε να γίνουμε και είμαστε, σταθερά και μακροχρόνια, Η τράπεζά σας. Η τράπεζα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σας, πάνω σε μια σχέση αμοιβαίας γνωριμίας και εμπιστοσύνης» και κατέληξε λέγοντας ότι «Η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας αλλά και δράσης του καθενός μας. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να το πιστέψουμε. Και εμείς στην Eurobank, όχι μόνο το πιστεύουμε, αλλά με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κινούμαστε, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας. Σε αυτήν την πορεία, η δική σας εμπιστοσύνη μας δίνει πνοή».
Στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank δρ Πλάτων Μονοκρούσος παρουσίασε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία σταθεροποίησης και θεωρούμε εφικτή τη μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 και εντεύθεν. Η πρόοδος που έχει ήδη συντελεστεί στο μέτωπο των μακροοικονομικών ισορροπιών της χώρας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το 2013 σημειώθηκε εκτιμώμενο πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να προσεγγίσει το 0,4% του ΑΕΠ. Στα τέλη Απριλίου η EUROSTAT θα επιβεβαιώσει επισήμως τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για το σύνολο του προηγούμενου έτους, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους δανειστές, για την παροχή ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους (OSI) εντός του 2014.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr