Όπως ανέφερε, θα προστεθούν 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αναφερόμενος γενικότερα στις προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτύχουν κέρδη προ προβλέψεων τουλάχιστον 4 με 5 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Η επάνοδος στην κερδοφορία είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που θα προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατ' επέκταση να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, εξήγησε.
Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία εσωτερικών εξειδικευμένων μονάδων, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο των bad banks στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί.
Πρόσθεσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν 9 δισ. ευρώ πρόσθετων ζημιών, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Σκορδάς
Στο μεταξύ, παράταση τριών μηνών για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης που ισχύει για τους ενήμερους οφειλέτες δανείων έδωσε, την Τετάρτη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Όπως ανακοινώθηκε, η παράταση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος.
Ο υπαγόμενος στη ρύθμιση δανειολήπτης δεν θα καταβάλλει δόση μεγαλύτερη του 30% του καθαρού εισοδήματος του.
Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μόνον το επίδομα ανεργίας, αποκτούν δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για χρονικό διάστημα έξι μηνών, συνεχόμενο ή τμηματικά προστιθέμενο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Θ.Σκορδά, με τον τρόπο αυτό:
1. Διευκολύνουμε όσους προσπαθούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίοι ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών (8 στους 10).
2. Επικεντρώνουμε την προσπάθεια μας σε όσους βιώνουν μία σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους μεγαλύτερη από 20% (τα τρέχοντα εισοδήματα σε σύγκριση με αυτά του 2009) και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από 25.000 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι και η πρωτοβουλία μας συνετέλεσε στο να κινηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ρυθμίσεις πέραν εκείνων που προβλέπει ο νόμος.
3. Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μόνον το επίδομα ανεργίας, αποκτούν δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για χρονικό διάστημα έξι μηνών, συνεχόμενο ή τμηματικά προστιθέμενο
4. Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρέχουμε μία ουσιαστική μέσο-μακροπρόθεσμη περίοδο διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, στο δανειολήπτη που εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων του δυσκολεύεται να παραμείνει συνεπής. Η περίοδος των 48 μηνών είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που οι τράπεζες παρέχουν στις δικές τους ρυθμίσεις.
5. Για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης δεν έχει να ανησυχεί ακόμη και εάν τα εισοδήματα του μειωθούν περαιτέρω αφού η δόση του θα προσαρμοσθεί αντίστοιχα.
6. Υπογραμμίζουμε ότι για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εφόσον είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του παραμένει ενήμερος χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν κινδυνεύει με κανένα τρόπο η κύρια κατοικία του και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr