Αναφερόμενη στη συγχώνευση με τη Eurobank, κάνει λόγο για μια κίνηση με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας, που θα συμβάλλει στη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και θα συμβάλλει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Το 2012 θα καταγραφεί στη νεότερη ελληνική ιστορία ως ορόσημο γιατί, συντεταγμένα ως κοινωνία, υπερβήκαμε το ανθρώπινο μέτρο όσον αφορά τις αντοχές και τις καταβαλλόμενες προσπάθειες. Οι οικονομικές δυσχέρειες, τα αδιέξοδα, τα κάθε είδους -και ενίοτε αξεπέραστα- εμπόδια έγιναν βιωμένη εμπειρία στην καθημερινότητα των περισσότερων συνανθρώπων μας, αναφέρει στο μήνυμά της η διοίκηση της τράπεζας.
Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Εθνικής, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Τράπεζα θεώρησε καθήκον της την περαιτέρω προαγωγή αρχών, όπως η συνέπεια και η υπευθυνότητα, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη ρηξικέλευθων αποφάσεων.
Το 2012 ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και αλλάζουν τη μέχρι σήμερα δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Έτσι, υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για συγχώνευση με τη Eurobank, μία από τις πλέον αξιόπιστες, δραστήριες και με ποιοτικά χαρακτηριστικά τράπεζες στον ευρωπαϊκό χώρο.
Στόχος κοινός Εθνικής και Eurobank είναι η δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα συμβάλλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, θα καταστήσει πιο εύκολη την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και θα αποτελέσει σημαντικό όχημα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, συνεχίζει η διοίκηση της Εθνικής, συμμετείχαμε, με ευθύνη αλλά και με οικονομικά κριτήρια, στις διαδικασίες μείωσης του δημόσιου χρέους, οι οποίες οδήγησαν στην έγκριση του δεύτερου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ύψους 172,6 δις ευρώ και στην αποδέσμευση των δόσεων του 2012, αποτρέποντας τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλίζοντας τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.
Με βαθιά γνώση της πραγματικότητας, επίγνωση των σημερινών προβλημάτων, αλλά και των αναγκών του αύριο προχωρήσαμε στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της Τράπεζας, προκειμένου να συμβάλλουμε στην προσαρμογή, στην οποία παροτρύνει το επιχειρηματικό μοντέλο της Τράπεζας με όφελος την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και να είμαστε αλληλέγγυοι με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Το 2013 με την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων θα προκύψουν υγιή και βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ικανά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, με άμεση συνέπεια την εισροή και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων, και να τοποθετήσουν τον τραπεζικό τομέα στην καρδιά της αναπτυξιακής προσπάθειας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr