Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μάλιστα, πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις θα περνούν πρώτα από τον έλεγχο του επιτρόπου, ο οποίος θα έχει δυνατότητα έπειτα από συνεννόηση με τις Βρυξέλλες να θέτει βέτο. Για την ακρίβεια το όριο που έχει ορισθεί πάνω απο το οποίο θα χρειάζεται έγκριση του ευρωπαίου Επιτρόπου είναι τα 8 εκατομ. ευρώ. Το ποσόν αυτό θα υπολογίζεται αθροιστικά ανα όμιλο, δηλαδή αν κάποια επιχείρηση έχει δάνειο 7 εκατομμύρια ευρώ και μια άλλη του ιδιίου ομίλου ζητάει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ, για να δοθεί το δάνειο θα χρειάζεται έγκριση του Επιτρόπου.
Τραπεζικές πηγές θεωρούν οτι η τοποθέτηση Ευρωπαίων Επιτρόπων ουσιαστικά "καταργεί" τις σημερινές διοικήσεις των τραπεζών. Για τις λεπτομέρειες παράμβασης των Επιτρόπων ενημερώθηκαν χθές οι ελληνικές τράπεζες. Η διαδικασία όμως επιλογής και τοποθέτησης των Επιτρόπων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Οι ίδιες τραπεζικές πηγές θεωρούν οτι το αργότερο σε τέσσερεις μήνες οι Επίτροποι θα έχουν τοποθετηθεί.
Γίνεται αντιληπτό ότι με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται από τις Βρυξέλλες το πού θα κατευθύνεται η ρευστότητα, πιστοποιώντας πλέον, την «ευρωποίηση» του ελληνικού πιστωτικού συστήματος ή με άλλα λόγια την απώλεια ελέγχου από το εθνικό κέντρο, των τραπεζών. Ουσιαστικά αυτό που δεν κατέστη δυνατό με τις επιχειρηματικές συνέργιες γίνεται μέσω του μνημονίου.
Ο έλεγχος των πιστωτικών ιδρυμάτων, άλλωστε, αποτελεί θέμα αιχμής από τον προηγούμενο Ιούνιο για τις οικονομικές ελίτ τις Ευρώπης, με τους Γερμανούς να πιέζουν στην κατεύθυνση, που ήδη προωθείται στη χώρα μας, δηλαδή τον υπερεθνικό έλεγχο των τραπεζών.
Η γνωστοποίηση του επικείμενου διορισμού ειδικού κοινοτικού Επιτρόπου έγινε τις τελευταίες ημέρες δύο μέρες με ειδική επιστολή από το ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες την Πέμπτη με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες διευθύνσεις. Εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας, το «νέο τραπεζικό μνημόνιο» με τις τελικές διατυπώσεις να είναι υπό διαμόρφωση.
Τα στελέχη που θα καταλάβουν τις θέσεις αυτές θα προέρχονται από την ελεύθερη αγορά, θα έχουν εμπειρία στην αξιολόγηση ρίσκου, επενδύσεων κτλ και θα οριστούν από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ. Λόγω έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών στην εγχώρια αγορά είναι πιθανόν να καταληφθούν οι θέσεις αυτές από στελέχη γνωστών οίκων κτλ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με την κίνηση αυτή αυτόματα θα αναβαθμιστούν ιεραρχικά οι διευθύνσεις διαχείρισης ρίσκου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτές μάλιστα θα τεθούν υπό την εποπτεία των Επιτρόπων αυτών.
Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο της κίνησης αυτής είναι ο απόλυτος έλεγχος χρηματοδότησης δημόσιων φορέων (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κόμματα κλπ) αλλά και η στοχευμένη πλέον χρηματοδότηση παραγωγικών κλάδων και επιχειρήσεων, οι οποίοι θα επαφίενται στην προαίρεση του νέου Επιτρόπου για πιστωτική ενίσχυση.