Ισχυροποίηση εν αναμονή των... χειρότερων για την οικονομία.
Δυόμιση χρόνια έχουν περάσει από την περίοδο που η Εθνική έκανε χρήση μέρους των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντλώντας 350 εκατ. ευρώ από 1,350 δις. ευρώ που της αναλογούσαν. Χθες, η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε να πάρει και το υπόλοιπο ποσό που της αναλογούσε, δηλαδή το 1 δις. ευρώ. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για τις 22/12 με κύριο θέμα συζήτησης το εν λόγω, που σημαίνει αύξηση κεφαλαίου 1 δις. ευρώ υπέρ του Δημοσίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Στην αρχή της κρίσης, η Εθνική έκρινε ότι τα 350 εκατ ευρώ θα επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών της σε ρευστότητα, αφού άλλωστε διέθετε και επιπλέον μαξιλάρια ρευστότητας και μάλιστα, είχε απορροφήσει πολύ λιγότερα κεφάλαια από τον ανταγωνισμό που είχε αντλήσει περίπου 1 δισ ευρώ ( χαρακτηρηστικά, 950 εκατ ευρώ είχε αντλήσει η Eurobank και ακριβώς το ισόποσο και η Alpha Bank, ενώ 1 δισ ευρώ είχε λάβει η Πειραιώς). Ισως για αυτό το σκοπό, σήμερα, με την αφορμή της έκδοσης των νέων μετοχών, η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι υπάρχει «ισότιμη στήριξη» των τραπεζών από το ελληνικό Δημόσιο, με ανάλογα ποσοστά προνομιούχων ως προς τα ίδια κεφάλαια τους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από πέρυσι, η Εθνική ξεκίνησε τις διαδικασίες αποπληρωμής των προνομιούχων, υποβάλλοντας από τις 22/10/2010 σχετικό άιτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στέλνοντας επιστολή στο υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνοντας το αίτημά της για έξοδο από το σκέλος των προνομιούχων. Ολες οι κινήσεις αυτές έγιναν μετά την έγκριση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έγινε για το θέμα αυτό και παρείχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις. Από τότε, δεν υπήρξε κανένα νεότερο και η Τράπεζα δεν έλαβε καμία έγκριση για έξοδο από το πακέτο και πληρωμή των προνομιούχων.
Υπενθυμίζεται ότι, η
ΕΤΕ προέβη πέρυσι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ ευρώ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ( συνολικού ύψους 2,8 δισ ευρώ), το οποίο θα ολοκληρωθεί μόλις πραγματοποιηθεί και η διάθεση μέσω placement ποσοστού της Finansbank, στόχος ο οποίος έμεινε σε εκκρεμότητα λόγω των συνθηκών στις αγορές, με τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Μετά τον υπολογισμό του PSI του Ιουλίου και του PSI+ που είναι σε εξέλιξη, συνδυαστικά και με τους ελέγχους της Blackrock, η Εθνική αποφάσισε να αντλήσει το 1 δισ ευρώ από τα υπόλοιπα κεφάλαια του σκέλους των προνομιούχων, που της αναλογούν.
Με τη νέα έκδοση μετοχών, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου θα αντιστοιχούν στο 16% των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας και όχι στο 4% που αντιστοιχούσε όταν είχε αντλήσει μόνο τα 350 εκατ ευρώ. Επίσης, στο 17-18% των ιδίων κεφαλαίων τους, αντιστοιχούν οι προνομιούχες στις άλλες μεγάλες τράπεζες.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι η Εθνική θα συγκεντρώσει το 1 δισ ευρώ μέσω των προνομιούχων μετοχών, ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας αυξάνεται από το επίπεδο του 9,50% (με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου), στο 11%, καθώς όταν ολοκληρωθεί η ενίσχυση ρευστότητας, ο δείκτης αυτός θα έχει ενισχυθεί κατά 150 μονάδες βάσης.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Εθνική σπεύδει να αντλήσει τα αδιάθετα αυτά κεφάλαια είναι ότι λήγει στο τέλος του 2011 το πρόγραμμα αυτό και το πλεονέκτημα της άντλησης ρευστότητας με προνομιούχες παύει να ισχύει. Ετσι, αν η συνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου δεν έχει απαρτία, θα συγκληθεί νέα για, πρώτη επαναληπτική για τις 27 Δεκεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 1 δισ ευρώ με την έκδοση προνομιούχων, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετοχών.
Στ.Κ.Χαρίτος Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr