Ήδη στελέχη του Fidelity σε δηλώσεις πριν λίγες ημέρες τόνιζαν ότι χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τις αγορές. Από την πλευρά του στέλεχος της Morgan Stanley υποστηρίζει ότι παγκοσμίως καταγράφεται μια διόρθωση στις αγορές μετά την άνοδο των τραπεζικών μετοχών ωστόσο αυτό που ενδεχομένως να επηρεάσει τις αγορές θα είναι το πλήθος των αυξήσεων κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες διεθνώς.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου προφανώς ανακόπτουν όποια ανοδική δυναμική και οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις. Τις τελευταίες ημέρες λόγω της πτώσης των τραπεζικών μετοχών καταγράφεται π.χ. για τις μεγάλες ιδιωτικές μια υποχώρηση 12% με 15%. Περίπου 12% με 13% έχει υποχωρήσει η Εθνική κ.α. Είναι γεγονός λοιπόν ότι η πολυαναμενόμενη διόρθωση βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο το ερώτημα που ανακύπτει είναι ολοκληρώνεται ή οι μετοχές των τραπεζών θα υποχωρήσουν έως 20 με 25% οδηγώντας το ΧΑ πέριξ των 2000 μονάδων ή και στις 1950 μονάδες;
Είναι προφανές ότι η διόρθωση ήταν ένα απαραίτητο, αναγκαίο κακό μετά την ξέφρενη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων. Η διόρθωση είναι μια υγιής διαδικασία ωστόσο η μεγάλη πίεση που ασκείται π.χ. στις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες περισσότερο από ότι στην Εθνική θα πρέπει να αποδοθεί στην διάχυση της αβεβαιότητας που καλλιεργείται στην αγορά ότι δηλαδή όλες οι τράπεζες αργά η γρήγορα θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Αν και οι διοικήσεις υποστηρίζουν ότι δεν θα υλοποιήσουν αυξήσεις ωστόσο η επικρατούσα άποψη της αγοράς προφανώς και επηρεάζει δυσμενώς τις αποτιμήσεις. Εσχάτως πάντως και οι Έλληνες τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι ανακόπτεται η ανοδική δυναμική της αγοράς και ότι ίσως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το χρηματιστήριο να συνεχίζει να κινείται σε σχετικά στάσιμα νερά. Από Σεπτέμβριο αναμένεται να καθοριστεί η τάση.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr