Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι στα Βαλκάνια οι προκλήσεις των τραπεζών είναι κατά βάση 3.
1)Πρέπει να καλύψουν ένα χάσμα μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων περί τα 22 δις ευρώ. Τα δάνεια είναι κατά 22 δις περισσότερα από τις καταθέσεις. Η χρηματοδότηση των Βαλκανίων αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας για τις τράπεζες. Σε σύνολο 395 δις ευρώ τα 55 δις ευρώ ενεργητικού των τραπεζών βρίσκεται στην Α. Ευρώπη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει περί τα 7 δις ευρώ.
2)Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τα Βαλκάνια λόγω της κρίσης μετριάζονται δραστικά. Οι τράπεζες για το 2009 ανέμεναν με βάση τα business plan τα οποία βεβαίως δεν υφίστανται περί τα2 δις ευρώ. Για το 2009 με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση είναι αμφίβολο αν πετύχουν 450 με 500 εκατ ευρώ συνολικά έναντι 1,1 με 1,2 δις ευρώ το 2008 δηλαδή πτώση περίπου 60%. Συν τοις άλλοις δεν μπορεί να εκτιμηθεί και ο παράγοντας των επισφαλειών αλλά καιοι αρνητικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ των χωρών των Βαλκανίων.
3)Στην Νέα Ευρώπη δραστηριοποιούνται 8000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίεςσυνεργάζονται με τις ελληνικές τράπεζες. Θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση τους είναι αμφίβολο εν μέσω μιας κρίσης. Οι τραπεζίτες ποντάρουν ότι με την στήριξη της ΕΕ οι χώρες της Νέας Ευρώπης θα ξεπεράσουν τους σκοπέλους και την κατακρήμνιση.
Τι σχεδιάζουν
Παρ όλα αυτά κάθε τράπεζα εξετάζει μεθοδικά τις κινήσεις της. Παγώνουν την δημιουργία 600 καταστημάτων που σχεδίαζαν ενώ δεν αποκλείουν να κλείσουν έως και το 15% των υφιστάμενων καταστημάτων τους δηλαδή έως 500 καταστήματα με στόχο να περιορίσουν το ρίσκο. Βέβαια ορισμένοι θεωρούν ότι αν και όποτε ξεκινήσουν συμφωνίες με επίκεντρο στο εξωτερικό όπως έχει προτρέψει ο διοικητής της ΤτΕ Γ Προβόπουλος οι τράπεζες θα ήθελαν να διατηρήσουν τα assets τους ως διαπραγματευτικά ατού στο μέλλον κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων.
Η χαρτογράφηση των τραπεζών
Η Εθνική δίνει βαρύτητα στην Τουρκία όπου βρίσκεται το 19% των δανείων της σε ενοποιημένο ισολογισμό. Συνολικά το 31% των δανείων της Εθνικής προέρχεται από το εξωτερικό. Στην Τουρκία σταθεροποιεί τα στεγαστικά δάνεια που αποτελούν το 18% του συνόλου των δανείων της Finansbank και μειώνει κάρτες που αντιστοιχούν στο 16% και τα δάνεια για αυτοκίνητα 3%.
Για την Εθνική η Τουρκία και η Βουλγαρία αποτελούν τις δύο βασικές χώρες στις οποίες ποντάρει καθώς επιτυγχάνει το 80% με 85% των κερδών από το εξωτερικό. Στην Σερβία και την Ρουμανία η έκθεση είναι μικρή ωστόσο ειδικά στην Ρουμανία η χρηματοδότηση κατά βάση καλύπτεται από τον όμιλο. Το 42% των κερδών της Εθνικής προέρχεται από το εξωτερικό και το 2008 ανήλθαν στα 640 εκατ ευρώ. Για το 2009 εκτιμώνται στα 350 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank διατηρεί μόνο το 13% των δανείων της στο εξωτερικό ωστόσο το 73% των δανείων αυτών είναι κατά βάση επιχειρηματικάκαι αποτελούν αγκάθι λόγω προβλημάτων με επισφάλειες. Η αγοράς της Ρουμανίας είναι η κυριότερη για την Alpha καθώς επιτυγχάνει το 45% των κερδών του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 16% των συνολικών ενοποιημένων κερδών. Τα μετά φόρων κέρδητου 2009 αναμένεται να κινηθούν μεταξύ30 και 40εκατ ευρώ.
Η Eurobank επηρεάζεται από το εξωτερικό αφενός λόγω της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,4 δις ευρώ αφετέρου από το γεγονός ότι στηριζόταν στα υψηλά περιθώρια κέρδους των δανείων. Διαθέτει στα Βαλκάνια 1200 καταστήματα τα περισσότερα στην Πολωνία 316,Ρουμανία 282 , Βουλγαρία 244. Οι πιο κερδοφόρες δραστηριότητες της είναι στην Βουλγαρία , Ρουμανία και Σερβία. Για το 2009 τα κέρδη μάλλον θα υποχωρήσουν προς τα 50με 60εκατ ευρώ έναντι 150 εκατ του 2008.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr