Είναι προφανές ότι παρά την κρίση οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο αυτό το ενδεχόμενο. Η κρατικοποίηση θα υπάρξει στην Ελλάδα για δυο λόγους.1) Μια τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και για να μην οδηγηθεί στον γκρεμό κρατικοποιείται είτε μεσω του δημοσίου ως μετόχου είτε με εξαγορά από κρατική τράπεζα και 2) Για προληπτικούς λόγους αν διαπιστωθεί ότι η κρίση θα κρατήσει πολύ περισσότερο άρα οι κραδασμοί θα αυξηθούν δραματικά.
Ήδη ορισμένοι αναλυτές και μεταξύ αυτών και η Alpha προβλέπει ότι η κρίση θα κρατήσει έως το β΄ 6μηνο του 2010 δηλαδή ακόμη 12 με 15 μήνες.Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί είναι πιθανό οι συνθήκες στις αγορές να επιδεινωθεί τόσο που να υποχρεώσει τις τράπεζες να οδηγηθούν στην λύση της κρατικοποίησης.
Όμως η κρατικοποίηση αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία την αναγνώριση της χρεοκοπίας μιας τράπεζας και ως εκ τούτου δεν φαντάζει πιθανό υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Χρονικά πότε θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένα τέτοιο φαινόμενο άκρως αρνητικό για τον κλάδο. Οι απόψεις των τραπεζικών στελεχών διίστανται.
Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ναι μεν οι τράπεζες θα δεχθούν πολλές πιέσεις αλλά θα καταφέρουν να μην κρατικοποιηθούν. ’λλοι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι ακόμη και μέσα στους επόμενους 5 με 6 μήνες θα μπορούσε να υπάρξουν κρατικοποιήσεις τραπεζών.
Η λογική τάσσεται μάλλον με την πλευρά των αισιόδοξων τραπεζών ωστόσο εσχάτως η παγκόσμια οικονομία ζει συνθήκες παραλογισμού οπότε όλα είναι πιθανά.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr