Αξιολογώντας λοιπόν , κεφάλαια , έκθεση στα Βαλκάνια και σύνθεση ενεργητικού προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι όντως υπερτιμημένες και μια διόρθωση που μπορεί να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 20% και 30% θα συμβάλει στο κλείσιμο της ψαλλίδας των αποτιμήσεων με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες λόγω του σχετικά σταθερότερου ισολογισμού τους δικαιολογούνται να εμφανίζουν ένα premium όχι όμως τόσο μεγάλου όσον την τρέχουσα περίοδο.
Από τις ελληνικές τράπεζες με βάση την τιμή προς λογιστική αξία η Εθνική τράπεζα εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη στο 0,72, της Εurobank 0,39 , της Πειραιώς 0,40 και της Alpha Bank 0,60. Τα παραδείγματα της Erste Bank στην Αυστρία και της UniCredit Group στην Ιταλία είναι άκρως ενδεικτικά.
Πρωτίστως θα πρέπει να τονιστεί ότι και η Erste και η UniCredit διαθέτουν ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια , μεγαλύτερη μάλιστα και από τις ελληνικές τράπεζες και με εξαίρεση την παράμετρο αυτή τα ρίσκα που εμφανίζουν στον ισολογισμό τους δεν είναι υπερβολικά υψηλότερα έναντι των ελληνικών. Στην Ιταλία λοιπόν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας η UniCreditεμφανίζει ενεργητικό 1 τρις ευρώ και ίδια κεφάλαια περίπου 55 δις ευρώ.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Ιταλικής τράπεζας διαμορφώνεται στα 13,5 δις ευρώ διαμορφώνοντας δηλαδή την σχέση τιμής προς λογιστική αξία περί το 0,25. Το παράδειγμα της Erste bank στην Αυστρία είναι μεν ακραίο λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η τράπεζα αλλά και ενδεικτικό.
Κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ρουμανία ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της καισε άλλες χώρες της Α. Ευρώπης. Όμως ενώ διαθέτει 210 δις ευρώ ενεργητικό η αποτίμηση της στο χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει στα 2,2 δις ευρώ. Τα συνολικά κεφάλαια της Erste ανέρχονται στα 12,8 δις ευρώ άρα η σχέση τιμής προς λογιστική αξία στο 0,20.
Βέβαια σε αυτή την συγκυρία και εν μέσω της χειρότερης κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία λιγότερο ενδιαφέρον έχουν δείκτες τιμής προς λογιστική αξία ωστόσο ακόμη αξιολογούνται από τους επενδυτές συγκριτικά με τον δείκτη τιμής προς κέρδη ο οποίος δεν έχει καμιά αξία.
Τι δείχνουν τα στοιχεία αυτά ότι απλά οι ελληνικές τράπεζες δεν δικαιολογούν το premium με το οποίο διαπραγματεύονται. Η Εθνική που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και εμφανίζει ένα σταθερό ισολογισμό και δεν κρύβει κινδύνους στο εσωτερικό της εμφανίζει τιμή προς λογιστική αξία 0,72 κεφαλαιοποίηση 5 δις ευρώ , ενεργητικό 101 δις ευρώ.
Δηλαδή η Erste Bank με ενεργητικό 210 δις ευρώ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 2,26 δις ευρώ και η Εθνική με το μισό ενεργητικό σε σχέση με την Erste Bank , διπλάσια κεφαλαιοποίηση. Συγκριτικά με την UniCredit Group η οποία εμφανίζει 10 φορές μεγαλύτερο ενεργητικό από την Εθνική η κεφαλαιοποίησητης ιταλικής τράπεζας διαμορφώνεται στα 13,4 δις ευρώ δηλαδή μόλις 2,7 φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη αποτίμηση της Εθνικής τράπεζας.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι για να κλείσει αυτή η ψαλίδα των διαφορών μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ή αυστριακών τραπεζών πόσο θα πρέπει να υποχωρήσουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών; Περίπου 30% ώστε και το premium να μειωθεί και να διατηρηθεί ένα σχετικό και δικαιολογημένο υπερτίμημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Εθνική θα μπορούσε να βρεθεί στα9 - 8 ευρώ , η Eurobank στα3,5 ευρώ , η Alpha στα 4 ευρώκαι η Πειραιώς στα 3,2 με 3,5 ευρώ ανά μετοχή.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr