Μέχρι τώρα έχει καταγραφεί μια πτώση κερδών για το 2008 μικρή ωστόσο το 2009 η μεγάλη πρόκληση είναι η σταθερότητα των ισολογισμών. Με βάση τους κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες , θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίεςώστε το 2009 να μην διακυβευτούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Για την κερδοφορία ούτως ή άλλως οι περισσότεροι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα επηρεασθεί ωστόσο αυτό που θα μετρήσει περισσότερο όπως τονίζει χαρακτηριστικά τραπεζίτης « δεν είναι η μείωση της κερδοφορίας όποια και αν είναι αυτή αλλά αν οι τράπεζες έχουν διασφαλίσει ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, δεν κρύβουν ρίσκα στο ενεργητικό τους και διαθέτουν εκείνους τους μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπίσουν μια τυχόν έξαρση των επισφαλειών στα δάνεια». Για να επιτύχουν τον στόχο αυτό οι διοικήσεις επεξεργάζονται μια σειρά εναλλακτικών σχεδίωνκαι μεταξύ των άλλων φαίνεται ότι επαναφέρουν στο προσκήνιο εκείνα τα στοιχεία ενεργητικού του ισολογισμού που εμπεριέχει υψηλότερο ρίσκο. Οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν και δεν επιθυμούν ρίσκο. Προς αυτή την κατεύθυνση η Εθνική παρ΄ ότι επιχείρησε να «ξεφορτωθεί» την Εθνική Ασφαλιστική δεν πέτυχε τον στόχο της λόγω της κατακρήμνισης των αποτιμήσεων και των χαμηλών τιμημάτων που προσφέρονταν.
Η Εθνική θα κερδίσει πολλαπλάσια από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από ότι να την διακρατήσειμεσοπρόθεσμα. Η διοίκηση θα επανέλθει για την πώληση της Ασφαλιστικής της εταιρίας. Για την ώρα θέμα πώλησης του Αστέρα δεν τίθεται ωστόσο και αυτό παραμένει ανοικτό ζήτημα αν η κατάσταση χειροτερεύσει. Παρεμβάσεις αναμένονται στο κόστος όπου εκεί η Εθνική επεξεργάζεται κάποια σχέδια αλλά και στις θυγατρικές του εξωτερικού.
Η Alpha bank σε κάποιο μεγάλο βαθμό έχει μειώσει το ρίσκο στο εσωτερικό της ωστόσο επικεντρώνεται στο εξωτερικό. Εκεί το ρίσκο είναι μεγάλο και μπορεί το κλίμα να επιδεινωθεί. Υπάρχουν τράπεζες και - τουλάχιστον οι πληροφορίες δεν αφορούν την Alpha - που σχεδιάζουν μέχρι και αποεπένδυση από χώρες που διαβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Η Eurobank επικεντρώνεται στην διαχείριση του πιστωτικού ρίσκου καθώς στο παρελθόν είχε ακολουθήσει άκρως επιθετική πολιτική.
Η ΑΤΕ διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχών και συμμετοχών το οποίο εμφανίζει λογιστική υποαξία 150 εκατ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότιτο 2007 το ίδιο ακριβώς χαρτοφυλάκιο εμφάνιζε λογιστική υπεραξία 200 εκατ ευρώ. Όσον αφορά το ρίσκο στο ενεργητικό που προκύπτει από θέσεις σε hedge funds και άλλα σύνθετα προϊόντα , τονίζεται ότι η ΑΤΕ επιδιώκει να μειώσει δραστικά την θέση αυτή.
Είναι ενδεικτικό ότι διέθετε επενδύσεις 600 εκατ ευρώ το 2007 και την τρέχουσα περίοδο έχουν υποχωρήσει στα 260 εκατ ευρώ περίπου. Η ΑΤΕ πέραν των κινήσεων που πρέπει να κάνει στο εμπορικό και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αποδεσμευθεί και από την ΑΤΕ Ασφαλιστική. Το ΤΤ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων , σύνθετων προϊόντων κ.α. υψηλού ρίσκου το οποίο όμως μειώνεται σταθερά ως απόφαση του management. Το Ταμιευτήριο διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και αυτό είναι μια πραγματικότητα ωστόσο δεν χρειάζεται αυτή την περίοδο επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Στο παρελθόν υπεραπόδοσαν στο παρόν μόνο ζημίες προκαλούν οπότε είναι αυτονόητη η μείωση τους.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr