Η προσέγγιση αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα για 2 βασικούς λόγους.
1) Γιατί διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις και 2) Αναδεικνύουν την αδυναμία των τραπεζιτών να προβλέπουν. Το μεγαλύτερο όπλο η μεγαλύτερη ικανότητα των τραπεζιτών δεν είναι η επίτευξη κερδών αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Η μεγαλύτερη ικανότητα των τραπεζιτών είναι ο σχεδιασμός και η πρόβλεψη. Σχεδιάζω αυτό γιατί προβλέπω ότι θα συμβεί εκείνο ή το άλλο. Πάνω σε αυτή την λογική χαράσσεται και διαμορφώνεται η στρατηγική των τραπεζών. Οι τραπεζίτες λοιπόν δεν μπορούν να προβλέψουν και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όμως το ερώτημα του τραπεζίτη παραμένει γρίπη ή εντατική για τις τράπεζες; Το πακέτο των 28 δις ευρώ σαφώς και βοηθάει τις τράπεζες. Ο ρόλος της ΤτΕ και του Γ Προβόπουλου επίσης ως εποπτική αρχή. Οι πρωτοβουλίες των τραπεζιτών επίσης είναι προς την σωστή κατεύθυνση ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα.
’λλος κορυφαίος τραπεζίτης τονίζει ότι « αν με ρωτήσετε για τα κέρδη του 2009 πόσο θα υποχωρήσουν στις τράπεζες θα σας πω οι περιπτώσειςνα μείνουν στάσιμα , να υποχωρήσουν 20% ή να υποχωρήσουν 50% και 60% εμφανίζουν τις ίδιες πιθανότητες. Κανείς δεν ξέρει και όσοι λένε ότι ξέρουν απλά δεν ξέρουν». Αυτή ηαφοπλιστική απάντηση του τραπεζίτη αποδεικνύει ότι το σύστημα κινείται σε θολά νερά. Επειδή λοιπόν όπως σωστά αναφέρουν οι τραπεζίτες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα μπορεί να γίνει δεκτό το επιχείρημα ότιτα ενδεχόμενα οι τράπεζες να πάθουν μια απλή γρίπη ή να μπουν στην εντατική εμφανίζουν τις ίδιες πιθανότητες.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr