Το ελληνικό δημόσιο ενώ ζητούσε 2 δις ευρώ συγκέντρωσε τελικά 2,55 δις ευρώ ενώ οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ανήλθαν συνολικά στα 13,208 δις ευρώ ενώ οι αποδόσεις ήταν άκρως δελεαστικές και ρεαλιστικές. Η υπερκάλυψη που έφθασε έως τις 6,9 φορές (6μηνα έντοκα) ήταν η υψηλότερη που καταγράφεται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για το 2009 απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος των ξένων κυρίως επενδυτών. Στα 3μηνα έντονα γραμμάτια το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,170 δις ευρώ ενώ οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 5,836 δις ευρώ. Το αρχικό ζητούμενο ποσό των 900 εκατ ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 6,48 φορές ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στα 2,40%. Στα 6μηνα έντοκα γραμμάτια η υπερκάλυψη ήταν 6,9 φορές η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,46% ενώ οι συνολικές προσφορές διαμορφώθηκαν στα 4,137 δις ευρώ.
Στα ετήσια έντοκα γραμμάτια η υπερκάλυψη ήταν 6,47 φορές οι προσφορές που υποβλήθηκαν διαμορφώθηκαν στα 3,235 δις ευρώ ενώ η μέση απόδοση ανήλθε στο 2,67%. Από το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα ελληνικά ομόλογα ως απόρροια της επιτυχίας που σημείωσαν και οι δημοπρασίες εντόκωνσε Γαλλία , Ιταλία και Γερμανία μπορούν να εξαχθούν 5 βασικά συμπεράσματα.
1)Η χαμηλή απόδοση άρα και το χαμηλότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης αλλά και του ακόμη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τις δημοπρασίες εντόκων. Στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε άψογα ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Μεγάλη ζήτηση οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν έως και 2% ή περίπου 0,80% υψηλότερα των αντίστοιχων εκδόσεων της Γαλλίας ή της Ιταλίας.
2)Η υποβολή προσφορών από τους ξένους κυρίως που έφθασε συνολικά στα 13,208 δις ευρώ αποδεικνύει ότι γενικά οι ξένοι δεν ανησυχούν τόσο για ταελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται η δημοπρασία των 5ετών ομολόγων μέσω κοινοπρακτικού δανείου 4 δις ευρώ κατά πάσα πιθανότητα. Αν η δημοπρασία πάει καλά όπως και αναμένεται τότε τα spreads στα ομόλογα που έφθασαν έως και τις 251 μονάδες βάσης θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται και να αποκαθίστανται οι στρεβλώσεις.
3)Στελέχη Dealing room σχολιάζοντας την έκταση του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε ανέφεραν ότι « η δημοπρασία των εντόκων εμφάνισε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Εμφανίσθηκαν πολλοί τελικοί πελάτες ασφαλιστικά ταμεία και πάσης φύσεως διεθνείς επενδυτές»
4)Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το 80% της δημοπρασίας δηλαδή τα 2 δις ευρώ κατέληξαν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στοιχείο άκρως ενθαρρυντικό. Το ενδιαφέρον ήταν μαζικό από παντού Αμερική, Ευρώπη Ασία. Χώρες όπως η Σουηδία , Ολλανδία , Δανία , Ισπανία , Αμερική, Γερμανία, Ιαπωνία , Γαλλία , Βρετανία συμμετείχαν πολύ ενεργά στην δημοπρασία αποδεικνύοντας ότι οι ξένοι δεν ανησυχούν τόσο όσο μπορεί να εκτιμούν ορισμένοι κύκλοι για την μακροοικονομική σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
5)Το θετικό κλίμα για τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί από τις δημοπρασίες αντίστοιχων εκδόσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Γαλλία , Ιταλία Γερμανία. Οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να αναλάβουν ρίσκο για μεσοβραχυχρόνιες περιόδους.
Οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ
Οι επιτελείς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος επικοινώνησαν αλλεπάλληλες φορές με τους 21 βασικούς διαπραγματευτές αγοράς και με άλλους ξένους επενδυτές ώστε να βολιδοσκοπήσουν καταστάσεις. Σε κάποιους εξ αυτών «προσέφεραν» και κάποια κίνητρα δελεαστικά η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν πολύ μεγάλο για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr