Αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό καθώς το ενδιαφέρον του επενδυτή είναι έμπρακτο. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, ο ιδιώτης, υπέβαλε επίσημη σχετική αίτηση τόσο στο συμβούλιο των πιστωτών, όσο και στον σύνδικο της πτώχευσης, ενώ παράλληλα εξετάζει το σχέδιο επαναλειτουργίας που έχει εκπονήσει ομάδα των πρώην εργαζομένων και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία μαζί τους.
Θυμίζεται μάλιστα, πως πριν περίπου 15 ημέρες, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας είχε προαναγγείλει θετικές εξελίξεις για το προσεχές μέλλον.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, κύκλοι προσκείμενοι στους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ δήλωσαν σε γνωστή ιστοσελίδα: «Αρχικά κάποιοι έλεγαν πως ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος δεν έχει μέλλον και πως το business plan μας δεν ήταν ρεαλιστικό. Όμως, όλες οι εξελίξεις που ακολούθησαν, τους διαψεύδουν μία προς μία.
Η πρώτη δικαίωση ήρθε για εμάς με την υποβολή του business plan στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Η τελευταία συνέστησε εννεαμελή επιτροπή που με τη σειρά της απευθύνθηκε σε ανεξάρτητο εκτιμητή. Η ουσία είναι ότι το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο αξιολογήθηκε θετικά σε όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους του.
Η δεύτερη και μεγαλύτερη όμως δικαίωση έρχεται από το έμπρακτο ενδιαφέρον του στρατηγικού επενδυτή που είναι διατεθειμένος να βάλει τα χρήματά του, προφανώς όχι για να χάσει».
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η όλη υπόθεση παρουσιάζει μια σειρά νομικών-γραφειοκρατικών ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το ερώτημα που θέτουν:
«Με βάση όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι η ελληνική Βουλή είχε σταματήσει την διαδικασία πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ για το διάστημα 1/1–30/6/2016, ώστε να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα για την επαναδραστηριοποίηση παραγωγικών εγκαταστάσεων, προς όφελος και των πιστωτών και του κοινωνικού ιστού πόλεων, όπως η Κομοτηνή και η Νάουσα, γεννώνται τα εξής ερωτήματα:
1. Θα εκτελεστούν οι πλειστηριασμοί της 17/10/2016 που αφορούν τον εξοπλισμό δύο ολόκληρων εργοστασίων, χωρίς πρώτα να εκτιμήσουν τουλάχιστον οι προνομιακοί πιστωτές πρώτης τάξεως (Δημόσιο , Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργαζόμενοι) τα νέα δεδομένα;
2. Τι θα πράξει το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπό τον ρόλο τους ως πιστωτές; Θα ασχοληθούν με μια πιθανώς ευνοϊκή πρόταση για τα συμφέροντα τους, ή θα παραμείνουν θεατές στην αποψίλωση παραγωγικών εγκαταστάσεων με τεράστια αξία την ίδια στιγμή που όλοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη της χώρας;.
Οι λογικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πιστεύουμε προφανείς και σε αυτές ευελπιστούμε επιτέλους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr