Σύμφωνα με τη συμφωνία, η εταιρεία προχωρά στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου ύψους 99,1 εκ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Τα δικαιώματα θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α.Α. από 22 Σεπτεμβρίου 2016 έως 3 Οκτωβρίου 2016, ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2016.
Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να μετατραπεί ο τραπεζικός δανεισμός της Forthnet σε μακροπρόθεσμο, καθώς η εταιρεία έχει καταβάλλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους την τελευταία επταετία.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για την δημόσια προσφορά των μετατρέψιμων ομολογιών της εταιρείας, εάν καλυφθεί το ελάχιστο αναγκαίο ποσό (70 εκατ. ευρώ) μέσω του ΜΟΔ και ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση, η διοίκηση θα επιδιώξει την κάλυψη οποιασδήποτε διαφοράς προκύψει με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών του, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για το ποσοστό κάλυψης του ΜΟΔ αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη. Λόγω του χαρακτήρα της έκδοσης, όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις των υφιστάμενων μετόχων ή νέων επενδυτών. Εάν καλυφθεί μερικώς το ΜΟΔ αλλά δεν αντληθεί το ελάχιστο αναγκαίο ποσό, ήτοι 70 εκατ. ευρώ, στο ενημερωτικό αναφέρεται πως η διοίκηση θα επιδιώξει αρχικά τη μείωση του ελάχιστου αναγκαίου ποσού και την επαναδιαπραγμάτευση των βασικών όρων της αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεων ύψους 325 εκατ. ευρώ.
Στο ενημερωτικό αναφέρεται επίσης πως «εάν πάλι η έκδοση ματαιωθεί είτε γιατί δεν θα έχουν αντληθεί τελικώς κεφάλαια μέσω του ΜΟΔ είτε γιατί θα έχουν αντληθεί κεφάλαια λιγότερα από το ελάχιστο αναγκαίο ποσό και δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της μείωσης του και της επαναδιαπραγμάτευσης των βασικών όρων της αναχρηματοδότησης, αρχικά η διοίκηση θα επιδιώξει να επιτύχει, ενδεικτικά, τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των (ληξιπρόθεσμων και μη) οφειλών και την περαιτέρω αναστολή άσκησης των δικαιωμάτων των δανειστριών τραπεζών (ανοχή/ waiver), και παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί εκ νέου τους βασικούς όρους και τη διάρκεια υλοποίησης της αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες. Επίσης, θα διερευνήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω εναλλακτικών πηγών και ενεργειών χρηματοδότησης, όπως, ενδεικτικά, AMK, διεθνής δανεισμός και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων».
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα η Wind Hellas και η Vodafone είχαν αντιδράσει στην έκδοση του ΜΟΔ υπέρ των παλαιών μετόχων της Forthnet, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση τους δεν έχει αλλάξει. Οι δύο εταιρείες έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα συμμετάσχουν.
Μάλιστα, προ καιρού η Wind Hellas είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει την έκδοση του ΜΟΔ υπέρ των παλαιών μετόχων της Forthnet, στέλνοντας εξώδικο στην εταιρεία, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και άλλες δημόσιες αρχές στις οποίες είχε κοινοποιηθεί το εξώδικο εξέτασαν τις αιτιάσεις της Wind και τις απέρριψαν.
Να σημειωθεί ότι η Wind Hellas είναι μέτοχος στη Forthnet με ποσοστό 33% και η Vodafone με 6,5% , αλλά δεν μετέχουν στο Δ.Σ. της, καθώς είναι ανταγωνίστριές της στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Η Wind είχε αναφέρει πως «μια τόσο σοβαρή απόφαση δεν θα έπρεπε να ληφθεί χωρίς να ενημερωθούν οι μέτοχοι και ειδικά οι μέτοχοι που δεν συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο», αλλά οι δημόσιες αρχές που εξέτασαν το εξώδικο επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα στην έκδοση του Μ.Ο.Δ..
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr