Σύμφωνα με την πρόεδρο των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Ζαρολιάγκη, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας η οποία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως υποστήριξαν, ενώ δεν σκοπεύει να απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα της.
Με το βλέμμα στραμμένο στην απόκτηση του μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς εναλλακτικής ενέργειας τα ΕΛΤΑ αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου να είναι έτοιμα να αποκτήσουν τους πρώτους οικιακούς καταναλωτές. Στόχος είναι οι πρώτοι πελάτες να προέρχονται από τους 6.500 εργαζομένους της εταιρείας. Ηδη τα 650 καταστήματα των ΕΛΤΑ ηλεκτροδοτούνται μέσω του δικτύου της, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται περίπου 400.000 ευρώ ετησίως.
Η επανεμφάνιση των ΕΛΤΑ στον χώρο των ασφαλειών έχει ήδη δρομολογηθεί όπως σημείωσε η ο κ. Ζαρολιάγκης. Περισσότερα από 500 άτομα έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλιστικοί σύμβουλοι με στόχο την εκμετάλλευση της επαφής που έχουν με το κοινό λόγω των 650 καταστημάτων που διατηρούν σε όλη τη χώρα. Μπορεί τα περιθώρια κέρδους της αγοράς ασφαλιστικών συμβούλων να είναι περιορισμένο, ωστόσο η εταιρεία διαθέτει σημαντικά μεγάλη πελατειακή βάση.
Παράλληλα τα ΕΛΤΑ προσανατολίζονται στην έκδοση καρτών πληρωμών αλλά και παροχής τραπεζικών υπηρεσιών μετά τις 2:30μ.μ. οπότε κλείνουν οι τράπεζες, με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο να μην επιτρέπει την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.
Ακόμη μία πρωτότυπη ιδέα βρίσκεται στα σκαριά και περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ΚΕΠ μέσω του ταχυδρόμου. Μπορεί οι υπηρεσίες να παρέχονται επ’ αμοιβή, σε αντίθεση με τα ΚΕΠ, ωστόσο θεωρείται στους κόλπους των ΕΛΤΑ ότι η διευκόλυνση που θα παρέχει η παρουσία του ταχυδρόμου στον χώρο του ενδιαφερόμενου αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό στοιχείο.
Ζημιές για το 2015
Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να εμφανίσουν ζημιές για τη χρήση του 2015, καθώς ο κύκλος εργασιών έχει περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ πριν από τέσσερα χρόνια και το μισθολογικό κόστος αντιπροσωπεύει το 72% του συνόλου των δαπανών. Επιτακτική κρίνεται η εκπόνηση και κυρίως εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης που αποτελεί και τον βασικό λόγο υπαγωγής των ΕΛΤΑ στο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σαφής εικόνα για τις λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνει ενώ την αρχική του μορφή αναμένεται να λαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης στις αρχές του 2017.
Μεταφέροντας χρέη του Δημοσίου από έτος σε έτος
Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο οφείλει για τα έτη 2013, 2014 και 2015 και 2016 το ποσό των 200 εκατ. ευρώ από την υπηρεσία καθολικού παρόχου (δηλ. την παροχή στοιχειώδους δέσμης υπηρεσιών καθορισμένης ποιότητας, σε όλους τους τελικούς χρήστες σε όλη την Ελλάδα, σε προσιτή τιμή). Η διοίκηση των ΕΛΤΑ προσβλέπει στον ακριβή προσδιορισμό του ποσού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ) και στη λογιστικοποίησή του. Σε περίπτωση είσπραξης του ποσού, θα πρόκειται για ισχυρή "ένεση” τόνωσης στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξασφάλιση δανεισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr