Οι μεγαλύτερες ποσότητες του ούζου που εξάγεται παράγονται στη Λέσβο, πατρίδα του Ούζου που έχει κατοχυρώσει την αναγνώριση προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, ως ούζο Πλωμαρίου και ούζο Μυτιλήνης. Στη Λέσβο βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες ποτοποιίες στον κλάδο, αλλά και κάποιες από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, αναφέρει η ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγματοποιών Αλκοολούχων Ποτών Χάρης Μαυράκης, τόνισε ότι ο κλάδος έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει το χρόνιο αίτημα να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο προϊόν. Επίσης, σημείωσε ότι επετεύχθη η κατοχύρωση σήματος επισκέψιμων αποσταγματοποιείων και όχι απλά ένταξη, γενικά, στον κλάδο των οινοποιών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Το ούζο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία 5ετία, εμφανίζει αύξηση +45% της αξίας (€) και +8% της ποσότητας (kg) των εξαγωγών. Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το 59% της αξίας (€) και το 71% της ποσότητας (kg) του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών αποσταγμάτων, το 1o εξάμηνο του 2024.
Οι ποτοποιίες της Λέσβου εξάγουν σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταναλώνονται από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και το Ιράκ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr