Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Θησαυροί του Ευβοϊκού
Το Argonauta Diving Resort οργάνωσε κατάδυση στον πλούσιο βυθό του Ευβοϊκού, καθώς και μια εμπειρία γευσιγνωσίας από τη θάλασσα στο τραπέζι (sea-to-table) αφού πρώτα μάθαμε για τις αρχές τις θαλάσσιας βιωσιμότητας και προστασίας. Εκεί μπροστά στην ακτή φτιάξαμε αχινοσαλάτα και φιλέτο λαυράκι, με ντόπιο θυμάρι, λεμόνι και ελαιόλδο (καρπάτσιο). Παράλληλα, στο νέο παραθαλάσσιο εστιατόριο Anemoia Evia, όπου έλαβε χώρα η εμπειρία, προσφέρθηκαν λιχουδιές από τον Ευβοϊκό όπως οι περίφημες καραβίδες και τα φρέσκα ψάρια του.
Η Κουζίνα της Φτώχειας: Η τσουκνιδόπιτα και η τηγανοκουλούρα των Ροβιών
Στον παραθαλάσσιο κήπο του Anemoia, ακούσαμε για την κουζίνα της φτώχειας της περιοχής. Το κολλατσιό των εργατών και εργατριών στο εργοστάσιο χάρτου και στο λιομάζεμα, αλλά και το φαγητό της καθημερινότητας, το οποίο προσαρμοζόταν παντα στις τοπικές συνθήκες. Έτσι όταν θα υπήρχε παραγωγή αυγών κατά την άνοιξη το τραπέζι θα είχε κουρκουτό και από το φθινόπωρο και μετά τηγανοκουλούρα η οποία παρουσιάστηκε από την κυρία Σταυρούλα Γεωργίου Γιάμαλη. Παράλληλα, η παλιά μαγείρισα κα Βασιλική (Κούλα) Γεωργίου παρουσίασε μια ξεχασμένη συνταγή, με βυζαντινές καταβολές και συμβολική των κοινωνικών εξελίξεων του περασμένου αιώνα, την τσουκνιδόπιτα!
Το Νέκταρ της Βόρειας Εύβοιας
Το φαΜελάκι της Γωγώς Πασσά & του Νίκου Αφένδρα μαζί με τους μελισσοκόμους Βαγγέλη και Παναγιώτη Δήμου, Μαρία Αργυρίου και Γιώργο Παλαιολόγο μας ταξίδεψαν στην ιστορία της παραγωγής του μελιού στη Βόρεια Εύβοια: Από την περίοδο που στην Β. Εύβοια έρχονταν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα έως το σήμερα - μετά τις πυρκαγιές, αλλά με νέα προϊόντα. Γίναμε μέρος μιας πρωτόγνωρης γευσιγνωσίας μελιού με πέντε ξεχωριστές ποικιλίες: βελανιδιά, πεύκο, ρείκι, γλυκάνισο-μάραθο (που οδεύει προς ΠΟΠ) και ανθόμελο από τα αγριολούλουδα που βγήκαν στις στάχτες (καθώς και γύρη από αυτά). Στο τελικό μέρος της εμπειρίας, δοκιμάσαμε παγωμένο τσάι με δύο διαφορετικά μέλια, βιώνοντας πως αυτή η διαφορά αλλάζει το χρώμα και τη γεύση του αφεψήματος, και κόψαμε κηρήθρα που τη δοκιμάζαμε με ντόπιο παγωμένο τσίπουρο δίπλα στο ηλιοβασίλεμα στο εστιατόριο Paralia Pine & Sea. Από τη Στάνη στο Πιάτο - Τα Κρέατα των Ροβιών Ο Βασίλης Κυριακού (Καρέλας), κρεοπώλης τέταρτης γενιάς μίλησε για τα ντόπια κρέατα (των Ροβιών και της ευρύτερης περιοχής) και παρουσίασε κοπή κρέατος με συμμετοχή των παρευρισκομένων. Μαζί με την κοπή μάθαμε και για την περίφημη συνταγή για λουκάνικο με πορτοκάλι που πάει από γενιά σε γενιά. Όλα ψήθηκαν στις ταβέρνες (Μυλωνά & Ταχτσόγλου) στην πλατεία των Ροβιών και μοιράστηκαν.
Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου
Ο Απόστολος Δούμας, ελληνικής καταγωγής, έμπορος από την Οδησσό, αγοράζει από τους Οθωμανούς ένα τεράστιο κομμάτι γης με άγρια βλάστηση στην περιοχή γύρω από τις Ροβιές στην Εύβοια. Και έτσι το 1833 ξεκινά και η μοντέρνα ιστορία του Ελαιώνα. Η γη παραμένει ακαλλιέργητη μέχρι το 1914, όταν αναλαμβάνει ο 17χρονος απόγονος του Απόστολου Δούμα, Αντώνης Παπαδόπουλος. Γιός του Απόστολου Παπαδόπουλου και της Άννας Μελά (αδελφής του γνωστού Μακεδονομάχου, Παύλου Μελά), ο Αντώνης ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα, κόρη του Στέφανου και της εθνικής μας συγγραφέως, Πηνελόπης Δέλτα. Μπρός! και μόνο μπρός , ηταν η αρχή του. Φτιάχνει γέφυρες, ανοίγει δρόμους, χτίζει αποθήκες και δεξαμενές νερού, ελιάς και λαδιού. Μελετά την επεξεργασία της πράσινης ελιάς, ενώ αρχίζει τους πειραματισμούς για την καταπολέμηση του δάκου. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι τo 1959, χτίζει το «Σταθμό Ερεύνης» στις Ροβιές, όπου εργάζονταν γεωπόνοι καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ξεκινά στα 1960 να μελετά τη βιολογική καλλιέργεια, την οποία εφαρμόζουν και οι απόγονοί του. Στο κτήμα του Στέφανου Βαλλή έγινε μια παρουσίαση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου όπως πχ η ποικιλία, το έδαφος, η ώρα της συγκομιδής αλλά και το λιοτρίβι και η αποθήκευση. Επίσης, έγινε δοκιμή τριών ελαιολάδων για να αναγνωρίσουμε το άρωμα την ένταση της πικρής και πικάντικης γεύσης αλλά και τα ελαττώματα.
Κεντρική εκδήλωση
Και ήρθε η μέρα της κεντρικής εκδήλωσης... Η μέρα που αναβίωσαν οι αφηγήσεις που με νοσταλγία μοιράστηκαν οι παλαιότεροι κάτοικοι για περασμένες δεκαετίες όταν γειτονιές και οικογένειες μαζεύονταν και τρώγαν μαζί στη φύση. Στο ιστορικό ελαιώνα δίπλα στη θάλασσα, στήθηκε ένα τεράστιο πικνίκ με τις δραστήριες κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών να μοιράζονται με τους παρευρισκόμενους τις αγαπημένες τους τοπικές συνταγές όπως ρεβύθια παντρεμένα με μανέστρα, τυροπιτάρια, γαύρο μαριναρισμένο στο ξύφι και το αλάτι, λουκουμάδες με μέλι και γύρη μεταξύ άλλων... Στο πλούσιο μπουφέ συμμετέχοντες που ήρθαν με τα καλαθάκια τους πρόσφεραν και αυτοί το κατί τι τους. ‘Όλοι έδωσαν ένα χεράκι και φτιάξαμε για σαλάτα με ότι λαχανικό και φρούτο υπάρχει αυτή την εποχή, με μέλι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι από ρόδια (Σταγόνες) και ελιές από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών. Το φεστιβάλ διεξήχθει με την παρουσία 7 διακεκριμένων media, μετά από κάλεσμα του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης-Αγίας Άννας και του Εμπορικού Συλλόγου Ροβιών.