Στο πλαίσιο της χθεσινής (25/4) συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ανέδειξε το μεγάλο «αγκάθι» της γραφειοκρατίας, που ταλανίζει συνολικά το ελληνικό επιχειρείν και ταλαιπωρεί τη δική του εταιρεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε χάσει δύο αναπτυξιακούς νόμους τα δύο τελευταία χρόνια. Έχουμε αναστείλει επένδυση 30 εκατ. ευρώ εξαιτίας μίας υπαλλήλου που μας καθυστερεί συνεχώς για προσχηματικούς λόγους. Σήμερα με τρία χρόνια καθυστέρησης θα προχωρήσει η επένδυση με τριπλό κόστος».
Για το λόγο αυτό, τίθεται ζήτημα καθυστέρησης σχετικά με τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής μονάδας από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία, όπου ο όμιλος έχει αγοράσει οικόπεδα για την ανέγερση του νέου εργοστασίου. Η νέα μονάδα αναμένεται να «απορροφήσει» 20 εκατ. ευρώ από το συνολικό πλάνο των 79,5 εκατ. ευρώ, με τα 15 εκατ. ευρώ να αφορούν την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και τα 5 εκατ. ευρώ την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού.
Παραμένοντας στην «τροχοπέδη» της γραφειοκρατίας, ο κ. Μονεμβασιώτης τόνισε πως «στην Αγγλία ανοίγουμε ένα κατάστημα σε μια μέρα και στην Ελλάδα για να ανοίξουμε έναν φούρνο χρειάζονται τρία χρόνια. Αν πρόκειται για διατηρητέο, χρειάζονται έξι χρόνια». Είπε, επίσης, ότι «σκεφτόμαστε να κινηθούμε νομικά, θα δώσουμε στον “αέρα” ονόματα ανθρώπων που δε θέλουν να δουλέψουν», με τον όμιλο να αξιώνει σε ανάλογες αποζημιώσεις.
Αυξημένα κόστη και έλλειψη προσωπικού
«Η εταιρεία μπήκε στον 75ο χρόνο λειτουργίας και μιάμιση γενιά μεγάλωσε με τη λέξη “κρίση”», είπε ο κ. Μονεμβασιώτης και πρόσθεσε ότι «εκπαιδευόμαστε στο πώς θα επιβιώσουμε στην κρίση». Η ακρίβεια των πρώτων υλών, συμπλήρωσε, έχει ξεκινήσει από τον περσινό Σεπτέμβριο και δεν λέει να εκτονωθεί. «Φαίνεται ότι έρχεται η επισιτιστική κρίση. Φαίνεται από τον τρόπο που ψηφίζουν στην Ευρωβουλή» σημείωσε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου και τόνισε πως «καταλήγουμε στην εξαφάνιση βασικών πρώτων υλών και σε ένα τραπεζικό “ταρακούνημα”».
Ένα μέσο κατάστημα 80 τ.μ. πλήρωνε μηνιαίως ρεύμα 2.500 ευρώ και πλέον πληρώνει 9.000 με 9.500 ευρώ, σημείωσε και τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις έφτασαν ένα «βήμα» πριν την καταστροφή. «Πλέον υπάρχει μια κάποια “εκτόνωση” στις τιμές, αλλά υπάρχει και η φοβία ότι μετά τις εκλογές θα επανέλθουμε στα ίδια προβλήματα». Ο όμιλος αναμένει περαιτέρω εκτόνωση, ωστόσο «η εσωτερική κερδοσκοπία λειτουργεί εις βάρος μας», είπε ο κ. Μονεμβασιώτης αναδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει με τους προμηθευτές και τους μεσάζοντες, καθώς επικρατεί η λογική του «όταν ανεβαίνουν οι τιμές στην Ελλάδα, μετά δεν κατεβαίνουν με τίποτα».
Ειδική αναφορά έγινε στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με τις «κενές» θέσεις στον κλάδο της εστίασης να ανέρχονται σε 100 χιλιάδες το 2023. Ο κ. Μονεμβασιώτης έκανε λόγο για έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους για τον συγκεκριμένο κλάδο. «Ο εργαζόμενος έχει χάσει την ελπίδα του. Μετά τον Covid οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να ονειρεύονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πλήρης αναδίπλωση για το εξωτερικό
Την αλλαγή τακτικής στην προσέγγιση των διεθνών αγορών παρουσίασε ο CEO του ομίλου Βενέτη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο με την οποία έχει διακόψει τη συνεργασία, καθώς μπήκε στο ΔΝΤ και το τοπικό της νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 91%, καθιστώντας την μη ελκυστική αγορά. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και για τις δυτικές χώρες, τονίζοντας πως ειδικά στις πρωτεύουσες «τα ενοίκια έχουν φτάσει στο θεό». Για την περίπτωση του Λονδίνου ανέφερε πως «όσοι πήγαν “έσπασαν” τα μούτρα τους», καθώς πέρα από το υψηλό κόστος, όπως εξήγησε «οι Αγγλοσάξωνες δεν τρώνε τα προϊόντα που τρώμε εμείς». Συμπερασματικά, είπε πως «πρέπει να κάνουμε μεγάλο λάθος για να επεκταθούμε στις μεγάλες πόλεις των δυτικών χωρών».
Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου για το 2022, οι πωλήσεις ανήλθαν σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 24% σε ετήσια βάση. Ο τζίρος επανήλθε στα προ-πανδημίας επίπεδα του 2019, με την αύξηση πέρυσι να είναι της τάξεως του 10%. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μονεμβασιώτης, η πραγματική αύξηση «αγγίζει» το 3,5% καθώς το υπόλοιπο 6,5% αφορά στις ανατιμήσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε, το 6,5% αποτελεί τη μικρότερη αύξηση σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, με τον όμιλο Βενέτη να έχει προβλέψει και εξασφαλίσει αποθέματα σιταριού και ενεργειακές ύλες, δημιουργώντας στοκ.
Συμφωνία για την εξυγίανση της «Παγωτά Δωδώνη»
Ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία στη συνέντευξη Τύπου ήταν η συμφωνία για την εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη», με τον κ. Μονεμβασιώτη να επισημαίνει πως «βρέθηκε η λύση και το σενάριο που η Δωδώνη θα μπει σε μια διαδικασία εξυγίανσης για τα επόμενα τρία χρόνια». Το deal έγινε με τις πιστώτριες τράπεζες για την αγορά των δανείων και των μετοχών της «Παγωτά Δωδώνη», με το τίμημα να μην είναι ακόμη ανακοινώσιμο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη διευκρίνισε ότι η προσφορά είναι κατά 15% αυξημένη σε σχέση με αυτή που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το εργοστάσιο της «Παγωτά Δωδώνη» περιλαμβάνεται στο συνολικό τίμημα, αλλά όχι το δίκτυο καθώς οι σχετικές συμβάσεις έχουν λήξει. Ο κ. Μονεμβασιώτης ξεκαθάρισε πως το σήμα της Δωδώνη θα παραμείνει ως έχει και πως «είναι κοντά στη δική μας κουλτούρα». Επιπλέον, ο όμιλος αποδέχθηκε τον τρόπο που προτείνουν οι τράπεζες για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης. Μεταξύ άλλων, θα «τρέξει» ένα αναπτυξιακό πλάνο που προβλέπει το άνοιγμα 12 νέων καταστημάτων με το σήμα «Δωδώνη», εκ των οποίων τα 10 με τη λογική του franchise και τα δύο ιδιόκτητα στα βόρεια και νότια προάστια. Τέλος, προβλέπεται η διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων και του προϊοντικού χαρτοφυλακίου.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr