Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος σημειώνει στο σχετικό report ότι αναμένει υψηλή κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες (και τις κυπριακές), οι οποίες θα έχουν περισσότερα οφέλη από την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την αποκατάσταση της κερδοφορίας τους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος προχώρησε στις εξής κινήσεις:
- Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση της αξιολόγησης σε Β+ από Β προηγουμένως, με θετικό outlook.
- Alpha Bank: Αναβάθμιση της αξιολόγησης σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως, με σταθερό outlook.
- Εθνική Τράπεζα: Αναβάθμιση της αξιολόγησης σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως, με θετικό outlook.
- Eurobank: Αναβάθμιση της αξιολόγησηςε σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως, με θετικό το outlook
Μεταξύ άλλων, η S&P υπογραμμίζει ότι οι ορατές διαφορές μεταξύ των τραπεζών, όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και ιδιαίτερα την κάλυψη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάγκη πρόσθετων προβλέψεων.
«Σημειώνουμε ότι το κόστος κινδύνου είναι πιθανό να παραμείνει σχετικά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο στην Ευρώπη, καθώς και τα δύο τραπεζικά συστήματα (Ελληνικό και Κυπριακό) εξακολουθούν να διατηρούν ορισμένα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ευπάθειά τους σε περίπτωση ύφεσης», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Παράλληλα, η S&P σημειώνει:
Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα διευκολύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη των κερδών στα τραπεζικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ενδεικτικά, ενίσχυσε την κερδοφορία των τραπεζών το 2022, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2023.
Αναμένουμε ενισχυμένη κερδοφορία, υποστηριζόμενη από χαμηλότερες προβλέψεις και πρόσθετα οφέλη από την αναπροσαρμογή των δανείων σε υψηλότερα επιτόκια, αλλά και τη συνεχή εστίαση στον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών..
Επιπρόσθετα, αναμένουμε αύξηση των δανειακών κεφαλαίων κατά 3% – 4% το 2023 – 2024 στην Ελλάδα και κατά 2% στην Κύπρο, κυρίως χάρη στην ώθηση από την αναμενόμενη αξιοποίηση των κονδυλίων στήριξης της ΕΕ.
Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αλλά οι τράπεζες θα επωφεληθούν από ισχυρότερα προφίλ χρηματοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και από περιορισμένες ανάγκες δικής τους χρηματοδότησης. Η απομόχλευση και η συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει σημαντικά τις ανάγκες για χρηματοδότηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr