Αναλυτικά καταγράφεται:
Ραγδαία άνοδος της οικιακής μαγειρικής
Οι Αμερικανοί επέστρεψαν πανηγυρικά στην οικιακή μαγειρική. Ως συνέπεια αυτού, ανέβηκαν κατακόρυφα οι πωλήσεις των προϊόντων (τροφίμων και εξοπλισμού) που είναι απαραίτητα για την παρασκευή οικιακών γευμάτων. Βεβαίως αναμένεται ότι ο κόσμος θα ξαναθελήσει να φάει, να πιει και να διασκεδάσει στα ανάλογα μαγαζιά. Αλλά η τάση επιστροφής στο οικιακό φαγητό δεν πρόκειται να αντιστραφεί. Ιδίως αν συνυπολογίσουμε τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας της κρίσης.
Άνοδος των εφαρμογών με υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery)
Πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε εφαρμογές με υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον είτε έτοιμων γευμάτων(λ.χ GrubHub) είτε φρέσκων ή παρασκευασμένων τροφίμων (λχ FreshDirect). Παρά το γεγονός ότι η τάση κατ' οίκον παράδοσης μέσω χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών δεν αποτελεί αποκλειστικά καρπό της πανδημίας, η τελευταία την έχει επιταχύνει σε πρωτόγνωρο βαθμό.
Τα εστιατόρια υιοθετούν εναλλακτικές στρατηγικές επιβίωσης
Η εστίαση είναι ο κλάδος που έχει υποστεί το χειρότερο πλήγμα από την πανδημία. Προκειμένου να επιβιώσουν, τα εστιατόρια αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους και αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Εικονικές γευσιγνωσίες, εφαρμογές παράδοσης κατ’ οίκον, και μια σειρά από πρωτοποριακές προσφορές που θα αναπτύσσονται όσο προχωράει η επιστροφή στην κανονικότητα. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ο περιορισμός των διαθέσιμων χώρων θα δοκιμάσουν τις αντοχές όσων εστιατορίων ξανανοίξουν και θα οδηγήσουν σε περικοπές προσωπικού.
Αυξημένη δημοφιλία των εύκολων παραδοσιακών συνταγών (“comfort foods”)
Βρισκόμαστε στην περίοδο της απογείωσης των εύκολων παραδοσιακών συνταγών. Πίτσες, μπισκότα φούρνου, ψωμιά, μακαρονάδες, μπριζόλες με πατάτες κλπ κάνουν θραύση στις αμερικανικές κουζίνες. Την ίδια στιγμή παρατηρείται στροφή και σε φυτικά προϊόντα και πιο υγιεινές επιλογές, όπως λαχανικά, φρουτοσαλάτες κλπ. Διαφαίνεται μια τάση εξισορρόπησης των διατροφικών συνηθειών με γνώμονα την ευκολία, την υψηλή διατροφική αξία και την υγεία. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή ήρθε για να μείνει
Στο μεταξύ αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις, λιγότερη συσσώρευση, μικρότερη απόρριψη τροφίμων, μεγαλύτερη κατανάλωση περισσευμάτων καταγράφει στις ΗΠΑ η εταιρεία ερευνών NPD
Σύμφωνα με την NPD, η πλειοψηφία των καταναλωτών απάντησε ότι το 63% των γευμάτων τους αποτελείται από τρόφιμα και ποτά που είναι διαφορετικά απ’ αυτά που κατανάλωναν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Παράλληλα, έχοντας αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες τροφίμων μακράς διαρκείας, οι καταναλωτές θέτουν πλέον ως προτεραιότητά τους τον περιορισμό των απορριμμάτων τροφίμων.
Το 56% απάντησε ότι έχει περιορίσει τα απορρίμματα τροφών και ότι καταναλώνει συστηματικά περισσεύματα γευμάτων που είχε ετοιμάσει. Ένα άλλο 43% δηλώνει ότι μαγειρεύει τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο τα απορρίμματα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή έχουν διαδραματίσει τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές που έχουν χάσει τις δουλειές τους ή αισθάνονται ανασφαλείς για το εργασιακό τους μέλλον έχουν περιορίσει τις δαπάνες για προμήθεια τροφίμων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr