Όπως αναφέρει σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο Χάρης Μαυράκης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) «οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην προμηθεύονται χύμα προϊόντα και ειδικά από ανθρώπους που δεν τους ξέρουν.». Ειδικά η έκκληση αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία όταν σε λαϊκές αγορές μπορεί κανείς να βρει με ευκολία ποσότητες χύμα αλλά και πλέον με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση (Δεκέμβρη 2016) η διακίνηση χύμα μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα φορολογικά παραστατικά.
Μακρά η λίστα των κατασχέσων
Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. της ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους μήνες του 2016 σειρά κατασχέσεων παράνομων αποστακτηρίων και λαθραίων προϊόντων. Έτσι:
- Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Σερρών προέβη στην κατάσχεση 1.000 λίτρων αιθυλικής αλκοόλης, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, τα οποία μετέφερε Βουλγαρικό φορτηγό.
- Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής (Ε.Λ.Υ.Τ.) σε συνεργασία με την Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Β΄ Τελωνείου Πειραιά προέβη στην ανακάλυψη παράνομου αποστακτηρίου αλκοολούχων και κατασχέθηκαν 4 άμβυκες απόσταξης, 800 λίτρα τσίπουρου, 2000 λίτρα κρασί, 20 περίπου τόνοι στέμφυλα. Οι διαφυγούσες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό πλέον των 30.000€.
- Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης προέβη στην κατάσχεση αμβύκων και λαθραίων ποσοτήτων τσίπουρου, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, που λειτουργούσαν χωρίς άδεια της Τελωνειακής Υπηρεσίας. Επίσης, σε παρακείμενη αποθήκη και σε άλλον άμβυκα που λειτουργούσε με άδεια του αρμόδιου Τελωνείου, βρέθηκαν 4.535 λίτρα κρασιού και μούστου χωρίς νόμιμα παραστατικά.
Η σχέση 2-1
Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, το 2014 λαθραία διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ. λίτρα. Στον αντίποδα σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Χημείο, που υπέστησαν την επεξεργασία Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) η παραγωγή σε εκατομμύρια λίτρα καθαρής αλκοόλης ( lpa -λίτρα καθαρής αλκοόλης) ήταν στα 18,6 εκατ. το 2010, το 2014 η παραγωγή ήταν 17,4 εκατομμύρια λίτρα. Ουσιαστικά για κάθε 2 λίτρα παράνομου τσίπουρου κυκλοφορεί 1 λίτρο νόμιμου επώνυμου.
Κι αυτό σύμφωνα με τους επίσημους ποτοποιούς είναι ένας πολύ μετριοπαθής υπολογισμός καθώς η διαφορά στην τιμή είναι … ασυναγώνιστη. Ουσιαστικά ένα λίτρο νόμιμου τσίπουρου στοιχίζει σχεδόν 12 ευρώ ενώ από παραγωγό μπορεί κανείς να βρει τιμές που κυμαίνονται από 2,80 έως και 7 ευρώ. Στο τελικό, όμως καταναλωτή στα τσιπουράδικα φτάνει το καραφάκι των 200 ml να μην έχει αυτές τις τεράστιες διαφορές. Οι τιμές για το καραφάκι ποικίλουν για το νόμιμο από 5,5 έως 8 ενώ για το χύμα κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση το περιθώριο φοροδιαφυγής για το κατάστημα είναι μεγάλα καθώς όλα γίνονται σχεδόν με μηδενικά τιμολόγια.
Σε εκκρεμότητα η διαδικασία στην Κομισιόν
Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το όλο θέμα. Αιτιολογικό ήταν το ότι η χώρα δεν προχώρησε σε τροποποίηση του ειδικού καθεστώς του φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο τσίπουρο και τσικουδιά, με κατάργηση της έκπτωσης 50% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αλλά και του μειωμένου συντελεστή που ισχύει για τους «διήμερους αποσταγματοποιούς» ο οποίος είναι στο 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης, όπως της είχε ζητηθεί με αιτιολογημένη γνώμη από το Σεπτέμβριο του 2015.
Αναφορικά με το εμφιαλωμένο τσίπουρο και τσικουδιά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να επιβάλλεται ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη με ορισμένες εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις που προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρει ο κλάδος, η Κομισιόν έβαλε στο μικροσκόπιο την ουσιαστικά μη φορολόγηση των λεγόμενων διήμερων παραδοσιακών αποσταγματοποιών. Θεωρεί ότι το γεγονός ότι καταβάλλουν το 6% μόνο του κανονικού ΕΦΚ συνιστά κατάφορη παραβίαση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς εκεί κρύβεται και το όλο θέμα της παραπομπής καθώς η χύμα και αφορολόγητη τσικουδιά και τσίπουρο έχει κατακλύσει την εσωτερική αγορά.
Οι προτάσεις
Σε μια προσπάθεια για ρύθμιση του τοπίου οι Έλληνες αποσταγματοποιοί έχουν καταθέσει σειρά ιδεών. Στις πάγιες προτάσεις του κλάδου συγκαταλέγονται:
α) ενδεχόμενη πιστοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν,
β) πιστοποίηση και ένταξη με πλήρη φορολογικά στοιχεία των διήμερων ώστε να βγουν επώνυμα στην αγορά,
γ) συστηματοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων των πρώτων υλών (σταφυλιών)
δ) υποχρεωτική διακίνηση παραστατικών από τους αγρότες και
ε) πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας εμπορικής διάθεσης του χύμα ή εξίσωση του ΕΦΚΟΠ στο χύμα τσίπουρο με το εμφιαλωμένο, το μόνο μέτρο που μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει δυναμικά τη χαίνουσα πληγή του χύμα τσίπουρου, δίνοντας νέα ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr