Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει από την εταιρία BSH, όπου ανήκει η Πίτσος, να επανεξετάσει την ειλημμένη εδώ και πολλούς μήνες απόφασή της, να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες μιας εκ των οποίων είναι η Τουρκία, ενώ παράλληλα έχει θέσει το ζήτημα στην Γερμανική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας κι Ενέργειας και τον υπουργό κ. Πέτερ Αλτμάιερ.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με το Γερμανικό κολοσσό (Bosch – Siemens) πιθανές εναλλακτικές. Προφανώς επενδυτικά κίνητρα ή άλλα ώστε να διατηρηθεί μια εμβληματική παραγωγική μονάδα, που από το 2017 η μητρική είχε γνωστοποιήσει ότι ήθελε να κλείσει. Μάλιστα η BSH είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ώστε να έκλεινε το εργοστάσιο στο τέλος του 2018. Ωστόσο στις αρχές του 2018 με ανακοινώσεις της, στις 23 Μαΐου και στις 31 Ιουλίου του 2018, είχε αναφέρει ότι η λειτουργία της παραγωγής μονάδας θα διατηρούνταν έως τις αρχές του 2021.
Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης πριν από 12 χρόνια η Γερμανική μητρική αγόρασε ένα μεγάλο οικόπεδο στην περιοχή της Ελευσίνας με σκοπό να φτιάξει ένα μεγάλο εργοστάσιο και να μεταφέρει γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα. Ωστόσο παρά την αρχική συμφωνία των τοπικών αρχών, ο μετέπειτα Δήμαρχος ακύρωσε τη συμφωνία.
Έτσι σύμφωνα με το ΥΠΑΝ η εταιρία πούλησε το οικόπεδο και προχώρησε σε δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Πολωνία αποφασίζοντας σταδιακά να φύγει από την Ελλάδα. Βέβαια πλέον η καρδιά παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών είναι η Τουρκία και οι χώρες της Αν. Ευρώπης κι η Σλοβενία κάτι που καθιστά την προσπάθεια της κυβέρνησης δύσκολη.
Πάντως η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ που είχαν εγκρίνει στα τέλη της περασμένης δεκαετίας η μητρική της BSH (Πίτσος), είχε στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού εργοστασίου, με την παραγωγή 300.000 οικιακών συσκευών και συγκεκριμένα κουζινών ετησίως, ήδη από το 2013. Σήμερα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Ρέντη απασχολούνται 220 εργαζόμενοι.
Στο μεταξύ με κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, και η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζητούν παρέμβαση για το εργοστάσιο Πίτσος.
«Η σημερινή ανακοίνωση των εργαζομένων για το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος είναι μια ακόμα απόδειξη για το πού οδηγεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: στην ύφεση και στην ανασφάλεια.
Η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν είναι ορατή: Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και κατάφερε να δώσει μια πολύτιμη ανάσα ζωής σε μια ιστορική ελληνική βιομηχανία που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Η καταστροφική εξέλιξη του κλεισίματος και της μεταφοράς στην Τουρκία πρέπει να αποτραπεί. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια εξαγωγική μονάδα και να προσθέσει εκατοντάδες ανθρώπους στις στατιστικές των ανέργων. Καλούμε την υποτίθεται φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, έστω και τώρα, να πράξει το αυτονόητο: να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στη μονάδα της Πίτσος και τις θέσεις εργασίας» αναφέρουν τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr