Όπως είπε η κ. Γλαβά, καθώς «η Deloitte αναγνώρισε από νωρίς τα benefits του ΑΙ και ειδικά του Gen AI» έχει δημιουργήσει «μία παγκόσμια ομάδα σχεδίασης και υλοποίησης Gen AΙ λύσεων», που λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά και ως «επιταχυντές» των καθημερινών δραστηριοτήτων των ομάδων της εταιρείας. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας των εσωτερικών δεδομένων (όπως τα insights, οι παρουσιάσεις, κ.ά), αλλά και των δεδομένων των πελατών, η Deloitte έχει, όπως τόνισε η κ. Γλαβά, φτιάξει ένα δικό της Gen AI Smart Agent (PairD), ενώ στην ελληνική Deloitte έχει δημιουργηθεί και ανεξάρτητη ομάδα ανάπτυξης Gen AI λύσεων, προκειμένου η ανταπόκριση και προσαρμογή στις ανάγκες της ελληνικής γλώσσας και του εγχώριου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου να είναι καλύτερη και αμεσότερη.
«Έτσι, λοιπόν, εδώ και έναν χρόνο έχουμε δημιουργήσει το δικό μας Smart Agent, ο οποίος πληροί όλα τα standards ασφαλείας και εμπιστευτικότητας», επεσήμανε η κ. Γλαβά, ενώ ο ίδιος Agent αξιοποιείται και από το τμήμα HR, προκειμένου οι εργαζόμενοι να βρίσκουν εύκολα απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, που σχετίζονται με την πολιτική της εταιρείας, τα εξοδολόγια, τις άδειες, κλπ.
Ποιες αλλαγές φέρνει το ΑΙ
Ως προς τις αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στους οργανισμούς και τις επιχειρήσει, η AI & Data Leader της Deloitte στην Ελλάδα, τόνισε ότι οι μεταβολές επικεντρώνονται κατά βάση σε τρεις άξονες:
- Νέες δυνατότητες
Όπως χαρακτηριστικά είπε με το ΑΙ «αλλάζουμε πίστα», καθώς οι λειτουργίες και η εμπειρία που προσφέρουν οι εφαρμογές αναβαθμίζονται αισθητά, ενώ παράλληλα ανδύονται λύσεις για την αυτόματη δημιουργία περιεχομένου.
Ταυτόχρονα, «οι αλγόριθμοι Τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης και προστατεύοντας τους πελάτες. Εργαλεία ανάλυσης εντοπίζουν τάσεις και μοτίβα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Προηγμένα chatbot μπορούν να απαντούν σε σύνθετες ερωτήσεις και να παρέχουν υποστήριξη πελατών σε πραγματικό χρόνο», υπογράμμισε η Κατερίνα Γλαβά.
- Ταχύτερη υλοποίηση λύσεων
Οι οργανισμοί που υιοθετούν το GenAI βλέπουν σημαντική μείωση στον χρόνο ανάπτυξης εφαρμογών . Εργαλεία όπως τα AI-assisted coding ή τα chat-driven interfaces παράγουν ένα μεγάλο μέρος του κώδικα αυτόματα, μετατρέπουν υφιστάμενο κώδικα σε διαφορετικές τεχνολογίες, παράγουν σενάρια δοκιμών και αυτοματοποιούν μέρος του ελέγχου έτσι ώστε οι ομάδα υλοποίηση να επικεντρωθεί σε περισσότερο πολύπλοκες δραστηριότητες / στρατηγικές.
Εταιριες όπως Duolingo, Ericsson, Deutsche Bank, Goldman Sachs, BT Group, Philips, ηδη αξιοποιούν Gen AI εργαλεια για την υποστηριξη των προγραμματιστων τους στις καθημερινες δραστηριοτητες τους, σημείωσε η κ. Γλαβά.
- Αναδιαμόρφωση Λειτουργιών
Πέρα από τις τεχνικές δυνατότητες, το GenAI αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί λειτουργούν. Ενισχύει τη λήψη αποφάσεων, βελτιώνει την παραγωγικότητα, αυξάνει την προσωποποιημένη αντιμετώπιση των πελατών και επιτρέπει νέες ροές εργασιών.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε η κ. Γλαβά, η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία, αλλά και δύο ακόμη κρίσιμους παράγοντες:
(α)από τη στρατηγική προσέγγιση
(β) από το πόσο «άνετα» αισθάνονται οι άνθρωποι με την Gen AI τεχνολογία, πόσο αποτελεσματικά τη χρησιμοποιούν και πόσο εμπιστεύονται οι καταναλωτές τα οφέλη του Gen AI.
Τελικά πόσο εμπιστεύονται οι άνθρωποι την ΑΙ;
Όπως εξηγεί η κ. Γλαβά, η Deloitte πραγματοποίησε πρόσφατα την έρευνα “Understanding European consumers’ and employees’ trust in Gen AI” σε περισσότερους από 30,000 καταναλωτές και εργαζόμενους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες για να αξιολογήσει την εμπιστοσύνη τους στο Gen AI και την ετοιμότητά τους να την υιοθετήσουν.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τόσο αισιοδοξία όσο κι ανησυχία σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο κενό εμπιστοσύνης που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 51% εμπιστεύεται τις επιχειρήσεις να τη χρησιμοποιούν υπεύθυνα. Αυτές οι επιφυλάξεις ενισχύονται από τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες γύρω από τα deepfakes (65%), τη διάδοση παραπληροφόρησης ή τη διάδοση ψευδών ειδήσεων (63%) και την κακή χρήση προσωπικών δεδομένων (62%).
«Οι πολύπλοκες συζητήσεις γύρω από το χάσμα εμπιστοσύνης και τη διαχείριση κινδύνων καθιστούν σαφές ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους ανθρώπους στο κέντρο όλων αυτών των αποφάσεων», καταλήγει η Partner της Deloitte.
Συμβουλές προς τις επιχειρήσεις
Δύο είναι οι βασικές συμβουλές, όπως εξήγησε η κ. Γλαβά, προς τους οργανισμούς που σκοπεύουν να εντάξουν την ΤΝ στις δραστηριότητές τους:
(α) Να μην την υιοθετήσουν επειδή είναι “trend”, αλλά επειδή την έχουν πραγματική ανάγκη
(β) Να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους, μέσα από συνεχείς δράσεις και υποστήριξη, αφού ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κεντρικός και οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοούν τη δυναμική του AI και πώς να συνεργάζονται μαζί του.
«Συνοψίζοντας», είπε η Κατερινα Γλαβά, «το GenAI δεν είναι απλώς μια τεχνολογική αλλαγή. Είναι καταλύτης για επιχειρηματική μεταμόρφωση, και οι οργανισμοί που επενδύουν έξυπνα θα αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα», ενώ πάντα ο άνθρωπος θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, συνδράμοντας με «κριτική σκέψη δημιουργικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη».
Τα λεγόμενα της Partner της Deloitte επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα» και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (16/12) στο digital economy forum 2024.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί να κινηθεί, με ορίζοντα το 2029, σε ιστορικά υψηλά μεγέθη, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις, υποδεικνύοντας πώς η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή εποχή.
Πιο αναλυτικά, ο συγκεκριμένος κλάδος έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε ιστορικά ύψη, αγγίζοντας σε αξία τα €10,4 δισ. ή το ~4,6% του εθνικού ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρήσει την αναπτυξιακή του τροχιά.
Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα πετύχει σύγκλιση με την Ευρώπη, το μέγεθος του κλάδου δύναται να αγγίξει τα €12,5 δισ., εισφέροντας το 5,5% του ΑΕΠ. Άλλωστε, την τελευταία πενταετία ο κλάδος αναπτύσσεται με ρυθμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την υπόλοιπη οικονομία, αναδεικνύοντας τη δυναμική του.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της έρευνας, οι εταιρείες του κλάδου, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 13,8 δισ. ευρώ ετησίως και περισσότερους από 300.000 απασχολούμενους, συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής του κλάδου είναι ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, μέσω του gov.gr και του ΚΕΔ, έχει εκτιμηθεί ότι απέφερε περίπου 3 δισ. ευρώ οφέλη τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας τους, ενώ έχει αποφέρει περίπου 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Προτεραιότητες και ευκαιρίες
Η πρωτογενής έρευνα που διενεργήθηκε σε περίπου 200 στελέχη του κλάδου ΤΠΕ αναδεικνύει ως κύριες τεχνολογικές προτεραιότητες για την επόμενη τριετία την Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), την Κυβερνοασφάλεια (18%) και το Cloud (13%). Παράλληλα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (6%) και τα Μεγάλα Δεδομένα (10%) επισημαίνονται ως τομείς με σημαντικές δυνατότητες.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο κλάδος ΤΠΕ έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των κλάδων, ενώ οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται στην υγεία (20%), στην ενέργεια (15%) και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (11%).
Παρά τη δυναμική του, ο κλάδος ΤΠΕ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη ταλέντου, οι ανεπαρκείς υποδομές και οι κανονιστικοί περιορισμοί. Μόλις το 2% των στελεχών θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές επαρκούν, ενώ το 63% αναγνωρίζει ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις.
Πάντως, η έρευνα δείχνει ότι τα στελέχη του κλάδου είναι στην πλειονότητά τους αισιόδοξα για την πορεία του, με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 53% να δηλώνει "επιφυλακτικά αισιόδοξο", ενώ το 27% βλέπει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών και ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Προοπτικές για το 2029
Η μελέτη προτείνει τέσσερις βασικούς άξονες για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου:
- Διεθνοποίηση: Ενίσχυση των εξαγωγών και δημιουργία διεθνών κέντρων, όπως data centers.
- Επένδυση στην Καινοτομία: Στήριξη της ανάπτυξης καινοτομικών λύσεων για εθνικές ανάγκες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα.
- Ανθρώπινο Δυναμικό: Προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό και δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στον τομέα των ΤΠΕ.
- Ψηφιακή Οικονομία: Καλλιέργεια μιας «ψηφιακής» κουλτούρας με πλήρη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.
Η μελέτη διαπιστώνει συνολικά ότι η Ελλάδα έχει τις βάσεις για να μετατρέψει τον τομέα ΤΠΕ σε καταλύτη ανάπτυξης. Με στρατηγικές επενδύσεις, διεθνοποίηση και έμφαση στην καινοτομία, ο κλάδος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μετάβαση της χώρας σε μια ψηφιακή και ανταγωνιστική οικονομία. Η πρόκληση έγκειται στην υπέρβαση των υφιστάμενων εμποδίων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που διαμορφώνονται.
Ηλιάνα Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr