Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «η πρότασή μας για τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας έχει στον πυρήνα της τη συμμετοχής των πολιτών, με την ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας καθώς και την μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού».
Συνέχισε αναλύοντας το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είπε πως υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
«Γι’αυτό, λοιπόν, προτείνουμε 9 βασικούς άξονες για την ψηφιακή μετάβαση:
-Κοινωνία χωρίς ψηφιακές ανισότητες αλλά με ψηφιακό εγγραμματισμό και ψηφιακούς επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης σε βασικούς τομείς. Mε παραγωγή ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου προσβάσιμο σε όλους, εμπλουτίζοντας παράλληλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό. Με ψηφιακή αναβάθμιση του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου. Ώστε, παράλληλα, να δοθεί έμφαση στους τομείς που η χώρα έχει ανάγκη. Όλα όμως ξεκινούν από την παιδεία. Σε ποιους τομείς; Αγροδιατροφή, τουρισμός και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Απλοποίηση διαδικασιών, ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχή πραγματικών υπηρεσιών με βάση τις διαφορετικές ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι για κάθε αίτημα στο δημόσιο ο πολίτης και η επιχείρηση μπορούν να βλέπουν την κατάσταση του αιτήματος ανά πάσα στιγμή και βέβαια να μπορούν να κρίνουν και να γνωρίζουν τον χρόνο υλοποίησης. Έτσι βελτιώνουμε τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και τη σχέση μας με τον δημόσιο τομέα.
Επίσης, να προωθήσουμε στην πράξη την επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, ώστε ο πολίτης να μην γίνεται κλητήρας, αλλά ούτε και ψηφιακός κλητήρας μεταφέροντας αρχεία από την μία εφαρμογή στην άλλη!
-Μείωση του κόστους πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ότι η πρόσβαση σήμερα είναι δημόσιο αγαθό και όχι πολυτέλεια.
Με υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με έμφαση σε επενδύσεις γρήγορου internet στην περιφέρεια και σε αγροτικές περιοχές. Παρεμβάσεις όπως το gigabit voucher βοηθούν, όμως η πολιτική μας δεν περιστρέφεται γύρω από κουπόνια αλλά μέσα από πραγματικές παρεμβάσεις προς όφελος του καταναλωτή. Θέλουμε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις και όχι επικοινωνιακά μπαλώματα με μικρό όφελος.
-Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ & ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.
Να καλύψουμε αποτελεσματικά το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και παρακολούθησης ασθενών. Μια χώρα με τη γεωγραφία της Ελλάδας είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική, αν θέλουμε να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στο σύνολο της πατρίδας μας.
-Προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πραγματική Διαβούλευση.
Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έφερε στη χώρα τις μεγάλες παρεμβάσεις για διαφάνεια και λογοδοσία, όπως είναι η Διαύγεια, το ΑΣΕΠ, το OpenGov, κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε, αν θέλουμε να έχουμε πραγματική διαφάνεια και μείωση της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας.
-Πρέπει επιτέλους να γίνουμε και παραγωγοί, όχι μόνο καταναλωτές τεχνολογίας. Μια λογική made in Greece στην Τεχνολογία είναι πάρα πολύ σημαντική.
Με στήριξη και εδώ των επιχειρήσεων μέσω ισότιμης πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία και την αξιοποίηση των καινοτόμων startup στις προμήθειες του δημοσίου. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την παραμονή νέων επιστημόνων στη χώρα μας και για την ανάπτυξη εγχώριων ψηφιακών λύσεων, μειώνοντας τις εξαρτήσεις από τις “εισαγωγές”.
-Άμεση εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, για την ανάλυση δεδομένων την προστασία δημόσιων υποδομών, την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων – στην πολιτική προστασία, κορυφαίο ζήτημα λόγω της κλιματικής αλλαγής – και βέβαια την ψηφιακή ενίσχυση δημόσιων δικτύων και υποδομών όπως για το νερό, την ενέργεια και τις μεταφορές.
-Πρέπει να ενισχύσουμε και την Εθνική Στρατηγική κυβερνοασφάλειας, για προστασία των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων, αλλά με μια πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή Κυβερνοσφάλειας.
Μπορούμε να κάνουμε πολλά, όμως για να τα πετύχουμε πρέπει να υπάρχει και όραμα. Όχι μόνο μικροδιαχείριση και διευθετήσεις συμφερόντων, όπως παρατηρώ και στον δικός σας τομέα αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της χώρας μας», τόνισε κλείνοντας.
Ηλιάνα Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr