Παρόντες στην εκδήλωση ήταν στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, που έδωσαν την τιμητική πλακέτα στον Ευάγγελο Μυτιληναίο μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον επικεφαλής της Mytilineos.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στον Ευάγγελο Μυτιληναίο, δήλωσε πως “αν έχουμε πολλούς σαν εσάς, το ΑΕΠ θα αυξάνεται, οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονται, οι εταιρείες θα φέρνουν στην Ελλάδα τεχνολογίες αιχμής. Ο Όμιλος σας είναι πρότυπο εργασιακών συνθηκών και πετυχημένου επιχειρείν. Ελάτε να κάμετε και μια δωρεά για την Υγεία”, πρόσθεσε ο νέος υπουργός Υγεία, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης εκφράστηκε θερμά για τον Έλληνα επιχειρηματία.
Τη συμβολή του στην εθνική οικονομία ανέδειξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, που τόνισε αποτελεί παράδειγμα για τη χώρα.
“Δεν είμαι Πειραιώτης αλλά ο παππούς μου ήλθε το 1908 από την Κορώνη και έστησε το εργοστάσιό του πίσω από τον Παπαστράτο. Το πρώτο μου γραφείο ήταν στην οδό Παπαστράτου”, τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos, παραλαμβάνοντας ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά, το βραβείο.
«Δούλεψα για χρόνια στον Πειραιά», πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος, όντας λίγα μέτρα από τα “μετόπισθεν” της Ακτής Κονδύλη, δίπλα από τα πολλά εργοστάσια που στήθηκαν όταν ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κέντρο της χώρας, λόγω και της έλευσης των Μικρασιατών (π.χ. Βασιλειάδης και άλλοι πολλοί). Εκεί πολύ πριν την Καταστροφή είναι το σημείο που ο παππούς του κ. Μυτιληναίου έστησε την πρώτη οικογενειακή επιχείρηση, προϊόντα της οποίας (κουτάλια, σκεύη μεταλλικά κτλ) υπάρχουν σε πολλά νοικοκυριά ακόμη. Και βέβαια η η εταρεία πλέον έχει εξελιχθεί πλέον σε μια διεθνή εταιρεία.
“Το 1908, στον Πειραιά, δημιούργησε την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πειραιά πίσω από τον Παπαστράτο” τόνισε και αναπολώντας την ιστορία, θύμισε στο πυκνό ακροατήριο, ότι ο παππούς του έφυγε από τη ζωή βλέποντας τα τέσσερα παιδιά του να πολεμούν σε διάφορα πολεμικά μέτωπα της εποχής των δυο μεγάλων πολέμων. “Αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επαν-εφεύρεσης του εαυτού μας” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος περιγράφοντας για άλλη μια φορά με το δικό του εύγλωττο, παραστατικό και ολιστικό τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών.
Ειδικότερα ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση Μετάλλου και Ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τη δομική. “Μέταλλα χωρίς ενέργεια δεν υπάρχουν και η ενέργεια είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους παραγωγής” τόνισε.
Στο φόντο αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos σημείωσε ακόμα πως η εταιρεία του παρήγαγε το 3% του ΑΕΠ το 2023 και αναμένεται να φτάσει το 4% το 2024, με 70% της παραγωγής να κατευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Ο κ. Μυτιληναίος ακόμα είπε ακόμα ότι "αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επαν-εφεύρεσης του εαυτού μας. Αποτέλεσμα του τελευταίου μετασχηματισμού είναι η ΜΥΤ Energy & Metals και η επανίδρυση της ΜΕΤΚΑ ως δύο εταιρείες κατασκευών και παραχωρήσεων. Από μία οικογενειακή επιχείρηση, σήμερα, η MYTILINEOS είναι μια σύγχρονη πολυεθνική εταιρεία, με παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους και με 5.500 περίπου εργαζόμενους. Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο συνεργειών εντός της εταιρείας, που συνδυάζει αρμονικά τη βιομηχανική του κληρονομιά, τις συμβατικές λειτουργίες της ενέργειας, τη σημαντική δραστηριότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταλλουργία και τις καινοτόμες προσπάθειες στην τεχνητή νοημοσύνη".
Παλαιότερα, οι προτεραιότητες για τον CEO μιας εισηγμένης εταιρείας φαίνονταν αρκετά πιο απλές: να διευθύνει και να μεγεθύνει την εταιρεία αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό μέρισμα για τους μετόχους. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Πλέον ένας σύγχρονος CEO δεν πρέπει να επαναπαύεται, πρέπει να είναι συνέχεια στις επάλξεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά προκλήσεων όπως: o γεωπολιτική αβεβαιότητα, o συνεχώς αυξανόμενα ρυθμιστικά πλαίσια και κανονισμοί, o υψηλός πληθωρισμός και επιτόκια, o αυξανόμενος λαϊκισμός, o κυβερνοεπιθέσεις και προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη” ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι ένας έτερος CEO του άλλου γίγαντα της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας, της γερμανικής BASF, του εκμυστηρεύτηκε ότι απαιτείται, κάθε χρόνο, η συμμόρφωση και διαχείριση περίπου 40.000 σελίδων κανονιστικών πράξεων και οδηγιών από την ΕΕ.
“O σύγχρονος CEO έχει υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζει και πότε πρέπει να συμμετέχει δημόσια σε συζητήσεις περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η πίεση είναι συνεχής για να κάνεις και να πεις τα "σωστά" πράγματα" ανέφερε και κλείνοντας τόνισε: “Δεν θέλω να σας προκαταβάλω, θέλω όμως να εξάψω τη φαντασία σας γι’ αυτά που μπορεί να κάνει η ελληνική επιχειρηματικότητα στον παγκόσμιο στίβο.”
Μήνυμα Κορκίδη
“Ατενίζουμε το νέο έτος με αίσθημα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, για την πορεία της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η Ελλάδα θα επιτύχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο που θα έχουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς αναμένεται διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη το 2024, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 15% από 7,1% πέρυσι” ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και προσέθεσε:
“Η οικονομία έχει πλέον επιτύχει σημαντικές επιδόσεις, από τα ελλείμματα έχει οδηγηθεί στα πλεονάσματα, το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται τους τελευταίους μήνες και οι επενδύσεις αυξάνονται.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η συνέχιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση επενδύσεων τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές.
Σε συνδυασμό με τις δημόσιες επενδύσεις για την υλοποίηση μεγάλων εμβληματικών έργων η χώρα μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία να μπει σε μια τροχιά μόνιμης και βιώσιμης ανάπτυξης” τόνισε ο κ. Κορκίδης που σημείωσε ότι:
“ Οι προοπτικές για την ελληνική Οικονομία προδιαγράφονται ευοίωνες, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πλέον τόσο η ελληνική Οικονομία όσο και η παγκόσμια έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις τις οποίες πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς βρισκόμαστε ακόμη μέσα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κλίμα αβεβαιότητας κυρίως εξαιτίας της συνέχισης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.
Αυτήν τη χρονιά, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας υποστηρίζοντας μέσα από επιμέρους δράσεις τις επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την κατάρτιση, καθώς και την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και την απασχόληση με σημαντικά προγράμματα κοινωνικής συνοχής.”
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr