Πέντε στους δέκα βιοτέχνες απαντούν πως ενσωματώσανε στο τελικό κόστος πώλησης των προϊόντων τους τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών ενώ τέσσερις στους δέκα απαντούν αρνητικά.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το δεύτερο Οικονομικό Βαρόμετρο για το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στα μέλη του. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 315 επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΘ, περιλαμβάνει ερωτήσεις επικαιρότητας αλλά και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία το 64,6% των επιχειρήσεων απάντησε πως προκάλεσε ελλείψεις στις πρώτες ύλες, το 16,3% πως μείωσε τη ζήτηση, το 12,6% πως περιόρισε τις εξαγωγές του και το 6,5% πως αύξησε το κόστος της ενέργειας.
Στην ερώτηση «ποια μέτρα εκτιμάτε πως θα συνεισέφεραν στην καλύτερη πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» το 31,1% δήλωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλε η χαμηλότερη φορολογία για ιδιώτες και επιχειρήσεις με επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας, το 26,5% η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, το 14,2% η αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, το 13% η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το 5,7% η ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών, το 5,2% η χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και το 4,3% η μεγαλύτερη ρευστότητα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.
Βελτιωμένος έναντι του προηγούμενου διμήνου (Μαρτίου - Απριλίου) αλλά σταθερά αρνητικός παραμένει ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ. Συγκεκριμένα ο δείκτης για το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου βρίσκεται στο -8,4% έναντι -13,5% το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.
Αναφορικά με την κατάσταση της επιχείρησης τους πέντε στους δέκα την κρίνουν ως ικανοποιητική, τρεις στους δέκα κακή, ενώ δυο στους δέκα απαντούν πως είναι καλή.
Για τους επόμενους έξι μήνες, πέντε στους δέκα απαντούν πως εκτιμούν πως η κατάσταση των επιχειρήσεων τους θα παραμείνει η ίδια, τρεις στους δέκα πως θα είναι χειρότερη, ενώ δυο στους δέκα καλύτερη.
Το 54,2% απαντά πως θα διατηρήσει το επόμενο δίμηνο το προσωπικό που απασχολεί, το 32,9% πως δεν απασχολεί προσωπικό στην επιχείρηση του, το 5,2% πως θα απολύσει προσωπικό, ενώ το 7,7% πως θα προσλάβει προσωπικό.
Μειωμένος ήταν για το 44,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα ο τζίρος των επιχειρήσεων τους το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έτρεξε η έρευνα, έναντι του προηγούμενου διμήνου, ενώ ελάχιστα διαφοροποιημένο είναι το ποσοστό 43,7% που απαντά πως ο τζίρος του παρέμεινε ίδιος. Για το 12% των συμμετεχόντων ο τζίρος τους αυξήθηκε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr