Επέκταση με εξαγορές στη Ρουμανία σχεδιάζει η Entersoft έχοντας στόχο να διπλασιάσει το μέγεθός της μέσα στην επόμενη τετραετία σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης κατά την ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε χθες με την αφορμή της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για την χρήση του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι η Entersoft έκλεισε το 2021 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 45% στα έσοδα και κατά 53% στην λειτουργική της κερδοφορία. Επιπλέον η εταιρεία τον προηγούμενο χρόνο προχώρησε στην εξαγορά των Optimum και Wedia ενώ ίδρυσε και ένα κέντρο υλοποίησης λογισμικού στην Πάτρα.
Παράλληλα οι εξαγορές συνεχίστηκαν και το νέο έτος, ενσωματώνοντας ήδη από τον Ιανουάριο την λαρισινή εταιρεία LogOn. Mε τις προαναφερθείσες εξαγορασθείσες εταιρείες οι οποίες δυνητικά θα ενσωματωθούν πλήρως στην Entersoft, η εταιρεία θα καταφέρει να εδραιώσει την θέση τόσο στην αγορά της Νότιας όσο της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως αναφέρθηκε χτες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων οι νέες εξαγορές θα αφορούν αρχικά την αγορά των Βαλκανίων και ειδικά της Ρουμανίας, όπου η εταιρία έχει παρουσία τα τελευταία χρόνια και ήδη καταγράφει υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές. «Πιστεύουμε ότι μια ή δύο εξαγορές μπορούν να μας καταστίσουν σημαντικό παίκτη στη Ρουμανία, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές αγορές μας εκτός Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομικός διευθυντής της Entersoft, Γρηγόρης Τσούρτος. Σύμφωνα με τον κ Κοτζαμανίδη μάλιστα η αγορά της Ρουμανίας, η οποία είναι περίπου στο 70% αυτής της Ελλάδας, παραμένει πολυδιασπασμένη θυμίζοντας την Ελλάδα πριν το ευρώ. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια. Εκτιμούμε πως οι συζητήσεις θα έχουν καταλήξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο ώστε να προχωρήσουμε και σε άλλες εξαγορές τόσο στην Ρουμανία όσο και στην Βουλγαρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Οι εξαγορές βέβαια αποτελούν τον ένα πυλώνα δραστηριοποίησης της εταιρείας ο οποίος αναμένεται να αποφέρει το 50% της δυνητικής της ανάπτυξης. Το άλλο 50% αναμένεται να προκύψει οργανικά, μέσα από την αύξηση του πελατολογίου αλλά κι από την ανάπτυξη συμπληρωματικών προϊόντων για επιχειρήσεις, όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας καθώς διαβλέπουν μεγάλα ακόμη περιθώρια ειδικά στις ΜμΕ. Εκεί όπως τονίστηκε καταγράφεται ψηφιακή υστέρηση με το 50% περίπου των ελληνικών επιχειρήσεων να μην έχουν μπει στο "τραίνο" της ψηφιακής μετάβασης. «Με την βοήθεια του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένονται να δοθούν περί τα 580 εκατ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις για να προωθήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Μιλάμε δηλαδή για μια αγορά που αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για επιδοτήσεις του 50% των επενδύσεων δυνητικά».
Σημειώνεται ότι η 2021 η Entersoft εμφάνισε έσοδα 24 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45% σε σχέση με το 2020 και EBITDA ύψους 8,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 53%. Επιπλέον, επιτεύχθηκε αύξηση του Περιθωρίου Κερδοφορίας (EBITDA margin) από 35% σε 37%, επιβεβαιώνοντας την απόδοση των επενδύσεων των προηγούμενων ετών τόσο σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες όσο στην τεχνολογική εξέλιξη των υπαρχόντων προϊόντων μας. Τα επαναλαμβανόμενα έσοδα ανήλθαν σε €14 εκατ. ήτοι 58% των συνολικών εσόδων, αυξημένα κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Βάσει των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος €0,09 λεπτά ανά μετοχή, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης περιόδου. Παράλληλα, η εταιρεία θα διατηρήσει επαρκή ρευστότητα, η οποία σε συνδυασμό με ενδεχόμενες νέες πηγές δανεισμού και τις ελεύθερες ταμειακές ροές της τρέχουσας χρήσης 2022, εκτιμάται ότι δύναται να χρηματοδοτήσει νέες πιθανές εξαγορές.
Γιώργος Αλεξάκης
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr