Μέσω του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος θα προκύψει η παραγωγή πέντε εκατομμύριων κουτιών μπύρας Budweiser χωρητικότητας 440 ml, με ιδιαίτερα χαμηλές απαιτήσεις σε άνθρακα με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας αδρανούς ανοδίου (inert anode), το οποίο θα παράγεται με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τα κουτιά που θα παραχθούν, θα έχουν το χαμηλότερο μέχρι σήμερα αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα κουτιά της AB InBev και αναμένεται να είναι διαθέσιμα στα καταστήματα λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου από το φθινόπωρο του 2021.
Το χαμηλών απαιτήσεων σε άνθρακα κουτί, αποτελεί προϊόν συνεργασίας των εταιριών EN+, Canpack, ElvalHalcor και Budweiser Brewing Group. Οι εταιρίες αυτές, έχουν σαφή προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη και συνεργάστηκαν προκειμένου να υλοποιήσουν την πιλοτική αυτή πρωτοβουλία στην Ευρώπη. Τα κουτιά θα παραχθούν από την Canpack UK, η οποία θα αξιοποιεί 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενώ βασικό υλικό της παραγωγής θα είναι ελάσματα αλουμινίου της Εlval. Για την παραγωγή του μετάλλου των κουτιών το πρωτογενές αλουμίνιο που συνήθως χρησιμοποιείται, αντικαταστάθηκε από το Allow Inerta – αλουμίνιο ιδιαίτερα χαμηλών απαιτήσεων σε άνθρακα – το οποίο παράγεται από την Rusal με την χρήση της πρωτοποριακής και μηδενικών ρύπων τεχνολογίας αδρανούς ανοδίου (inert anode)*. Η πλήρωση των κουτιών θα γίνει στα εργοστάσια ζυθοποιίας της Budweiser Brewing Group UK&I στο Magor της Νότιας Ουαλίας καθώς και στο Samlesbury του Lancashire στη Μ. Βρετανία, αξιοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές.
Μέσω αυτής της συνεργασίας, η οποία εκτείνεται σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, η πορεία παραγωγής των κουτιών μπύρας θα είναι πλήρως ορατή και ιχνηλατήσιμη ήδη από την πηγή της. Η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει με το Allow Inerta, το οποίο παράγεται με την πρωτοποριακή τεχνολογία αδρανούς ανοδίου (inert anode), και στη συνέχεια αναμειγνύεται με ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Αυτή η νέα διαδικασία εξασφαλίζει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κουτιά αλουμινίου της ΑΒ InBev μέχρι σήμερα. Το νέο κουτί θα είναι πλήρως ανακυκλώσιμο για πάντα, φέρνοντας στους καταναλωτές το μέλλον των βιώσιμων συσκευασιών χαμηλού άνθρακα.
Τα νέα κουτιά χαμηλού άνθρακα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα μέσω της δυνατότητας συνεχούς ανακύκλωσης που θα παρέχουν. Περίπου ¾ του συνολικού αλουμινίου που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα είναι ακόμα σε χρήση, με τις διαδικασίες απεξάρτησης από τον άνθρακα να επιταχύνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται το αλουμίνιο ως ένα υλικό συσκευασίας χαμηλών απαιτήσεων σε άνθρακα.
Στο πλαίσιο των φιλόδοξων παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει, η Budweiser Brewing Group UK&I στοχεύει επίσης στην παραγωγή της πιο βιώσιμης μπύρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η εταιρία παράγει όλα της τα προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας χρήση 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προέρχεται από την ιδιόκτητη ανεμογεννήτρια και τα δύο φωτοβολταϊκά της πάρκα. Επιπλέον, στο πλαίσιο επένδυσης, η οποία ανήλθε σε £115 εκατ., η εταιρία αφαίρεσε όλο το πλαστικό από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και παράλληλα κατάφερε να παράγει μπύρες από 100% εγχώριο κριθάρι, μειώνοντας έτσι τους ρύπους άνθρακα και παράλληλα υποστηρίζοντας την τοπική γεωργία.
Ο Γιάννης Κουφοπάνος, Sustainability Director της Εlval, του Τομέα Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor, δήλωσε:
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Με έμφαση στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη συνεργασία, συνεισφέρουμε στην αλυσίδα αξίας αυτού του απαιτητικού πιλοτικού προγράμματος. Η στήριξη προς τους συνεργάτες μας για την παραγωγή αυτού του κουτιού μπύρας χαμηλού άνθρακα αποδεικνύει την ισχυρή μας δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη με πλήρως ανακυκλώσιμα προϊόντα χαμηλού άνθρακα».
Ο Steve Hodgson, Sales and Marketing Director της Rusal δήλωσε:
«Η πρωτοβουλία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας, η οποία για πρώτη φορά εκτείνεται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, από την αρχή με την εξόρυξη του βωξίτη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του αλουμινίου, μέχρι τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος θα απολαύσει μια παγωμένη Budweiser. Η Rusal, η Budweiser Brewing Group, η Canpack και η ElvalHalcor, μαζί δημιουργούν το μέλλον του αλουμινίου χαμηλού άνθρακα και της βιώσιμης συσκευασίας».
Ο Mauricio Coindreau, Sustainability Director της Budweiser Brewing Group UK&I δήλωσε:
«Όπως οι πελάτες μας, έτσι και εμείς νοιαζόμαστε για την κλιματική αλλαγή, και θέλουμε να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους καταναλωτές να έχουν επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον στην καθημερινότητά τους, είτε πρόκειται για μια μπύρα η οποία παράγεται με 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και εγχώρια υλικά, είτε όπως τώρα με το νέο κουτί αλουμινίου χαμηλού άνθρακα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο γίνεται πραγματικότητα με τη στήριξη των συνεργατών μας και την αξιοποίηση ενός σπουδαίου τεχνολογικού επιτεύγματος, και ευελπιστούμε να είμαστε σε θέση να το επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο».
Ο John O’Maoileoin, Sustainability Director της Canpack Group δήλωσε:
«Παρόλο που τα κουτιά αλουμινίου είναι από το πιο βιώσιμα υλικά συσκευασίας, καθώς μπορούν να ανακυκλώνονται συνεχώς χωρίς να χάνουν την ποιότητά τους, είναι πραγματικά σπουδαίο που καταφέραμε να τονώσουμε τα πράσινα χαρακτηριστικά τους ακόμα παραπάνω μέσω αυτής της συνεργασίας, δημιουργώντας ένα κουτί μπύρας Budweiser με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα».
* Η τεχνολογία αδρανούς ανοδίου (inert anode) της RUSAL, που λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παράγει το ένα χιλιοστό των τρεχουσών μέσων εκπομπών για τη βιομηχανία. Οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές τήγματος είναι 0,01 έναντι 12 t CO2/t Al για τον μέσο όρο της βιομηχανίας. Το εύρος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του ALLOW INERTA – από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι το χυτήριο – ανέρχεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 2,5 tCO2/t Al, 85% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της βιομηχανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr