Στο φόντο αυτό την παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και τα οποία είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επέφερε η πανδημία και η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων ζητά με επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και κοινοποίησε προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και στον Υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργό κ. Άκη Σκέρτσο.
Στην επιστολή της, η ΠΟΕΣΕ ζητά έξι παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Συγκεκριμένα ζητά:
- Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.
- Τη μονιμοποίηση της μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.
- Την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.
- Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή.
- Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.
- Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (πχ δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
«Κύριε Πρόεδρε, επικοινωνούμε μαζί σας στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα προβλήματα του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων που οδηγούν σε μια νέα κρίση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Και ενώ μόνη και μοναδική ελπίδα αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας είναι ο εμβολιασμός και η στήριξη της πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα για τον κλάδο, αντ’ αυτού επανέρχονται μέτρα περιοριστικά και ταυτόχρονα η πολιτεία αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης. Επισημαίνουμε τα προβλήματα και θέτουμε υπόψη σας τις προτάσεις μας έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα με την ελπίδα ότι όλοι μαζί και κανείς μόνος, θα ξεπεράσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση για την στήριξη του Κλάδου», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.
Ο Κύκλος
Σε πιο υψηλούς τόνους ο Κύκλος Εστίασης μεταφέρει μια πολύ δύσκολη εικόνα που καταγράφεται μέχρι τώρα για τον κλάδο. Όπως τονίζεται ο κλάδος είναι ουσιαστικά εκτός του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση. «Εντασσόμαστε ελάχιστοι μέσα σε αυτό γιατί υπήρχαν κοφτές» αναφέρει η Μαρία Μποτονάκη μέλος του συντονιστικού του Κύκλου που ασκεί έντονη κριτική σε σχέση με το πλαίσιοπου προωθεί η κυβέρνηση για την εστίαση.
«Δεν είμαστε υγειονομικοί παρατηρητές» σημειώνει και τονίζει ότι με αιχμή τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη και το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι εστιάτορες «παραβιάζονται πολλές συνταγματικές αρχές προσωπικών δεδομένων αλλά και η αρχή της αναλογικότητας. Σεν γίνεται να πληρώσουμε τη νύφη πάλι εμείς θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις παραβατικότητας» τονίζει «Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών δεν θα αναγκάσουνε κανένα να το κάνει είναι η δουλειά της κυβέρνησης να πείσει για το εύλογο των εμβολίων δεν θα απολύσουμε κανένα εννοείται» σημειώνει.
Παρέμβαση ΕΕΑ
Στο μεταξύ να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των εργαζομένων στην εστίαση και να μην πέσει όλο το βάρος στις επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Η λύση στην πανδημία είναι ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Η κυβέρνηση χρησιμοποιηθεί ως μοχλό τις επιχειρήσεις εστίασης για να υποχρεώσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ποιος θα πληρώσει το κόστος; Μπορεί να αποβεί καταστροφικό, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, εάν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος – οποίος θα δέχεται στην επιχείρησή του εμβολιασμένους – απολύσει εργαζόμενο που αρνηθεί να εμβολιαστεί, τότε ο υπάλληλος – με το ισχύον καθεστώς – μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να κερδίσει μια τεράστια αποζημίωση.
«Είναι σύνθετο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί απάντηση στη διαβούλευση που θα γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 15 του μηνός», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση και να μην πέφτει το “μπαλάκι” στην επιχείρηση. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί ψάχνουν να βρουν τη λύση». Εκτίμησε, δε, πως θα λυθεί το πρόβλημα και στην εστίαση, όταν βρεθεί λύση και για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, για τις οποίες υπάρχουν ανάλογα διλήμματα. Έθεσε και το ζήτημα του κόστους των τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, δυο φορές την εβδομάδα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων OPINION POLL, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «ζούμε την πιο δύσκολη συγκυρία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατάσταση είναι πραγματικά εμπόλεμη και ο πόλεμος γίνεται με έναν αόρατο εχθρό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ειδικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης, το 75% των καταστημάτων έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και το 24% μικρότερες. Το 31% δηλώνει ότι βοηθήθηκε ικανοποιητικά, ενώ το 66%δηλώνει ότι δεν βοηθήθηκε. Αναφορικά με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φοβάται για την πρώτη κατοικία. Παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς η πλειονότητά τους απορρίπτει τις αλλαγές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
«Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις εργαζομένων –επιχειρηματιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται στη συνεργασία. Δεν θέλουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θέλουμε το 10ωρο.
Το 51% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δηλώνει ότι με τις αλλαγές καταργείται το 8ωρο. Το 53%αντιμετωπίζει θετικά το όριο για τις υπερωρίες. Άλλο πράγμα οι 120 ώρες υπερωρίας να γίνουν 150 και άλλο να υποχρεώνουμε τον εργαζόμενο να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα για να πάρει μετά ρεπό. Θέλουμε κοινωνική ειρήνη, όχι συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου συμπλήρωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις, δεν εξυπηρετούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα αθέμιτα απέναντι στους μικρούς».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr