Τα Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητάς θα διεξαχθούν στις 25, 26 & 27 Μαΐου και 2-3 Ιουνίου και ώρα 16:00 – 19:30. Στα e-εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν νέοι από την Κρήτη, που επιθυμούν να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες και να ιδρύσουν τις δικιές τους «βιώσιμες» startups. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματίες, φοιτητές, νέους επιστήμονες, εκπροσώπους οργανισμών ή επιχειρήσεων, ανέργους, παραγωγούς, θερμοκοιτίδες, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τοπικές ομάδες, επιχειρήσεις, συμβούλους επιχειρήσεων και startuppers.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω εργαστηρίων θα αναπτυχθούν θεματικές σχετικά με το βιώσιμο επιχειρείν και τις νέες «πράσινες» τεχνολογίες και καινοτομίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ για τις εμπειρίες τους θα μιλήσουν επιχειρηματίες που ανέπτυξαν start ups στον αγροδιατροφικό τομέα.
Ειδικότερα, στις 25 Μαΐου, η κα Silke Steinberg και ο κ. Rüdiger Klatt, CEO, και οι δύο, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Fiap, θα παρουσιάσουν το θέμα «Πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη - Τι είναι το Sustainable Business Model Canvas» κι η κα Romina Große από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Fiap θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση με τίτλο: «Διάφορες μέθοδοι για να παρουσιάσετε με επιτυχία την επιχειρηματική ιδέα σας». Την ίδια μέρα θα μιλήσουν εκπρόσωποι startups από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στις 26 Μαΐου θα παρουσιαστούν οι θεματικές «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και καινοτομία μετά την πανδημία» και «Πώς θα κάνω ένα επιχειρηματικό σχέδιο; Ανάλυση ιδέας και Business Model Canvas» από τον κ. Μιχάλη Καθαράκη, Διευθυντή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου και, εν συνεχεία, ο κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, θα μιλήσει για τις «Πράσινες» Τεχνολογίες και την καινοτομία.
Στις 27 Μαΐου, που είναι η «ευρωπαϊκή ημέρα» του Προγράμματος, θα μιλήσουν για τη βιωσιμότητα και την επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα καθηγητές του Πανεπιστημίου Γεωργίας της Σλοβακίας και του Πανεπιστήμιο της Cordoba της Ισπανίας. Ειδικότερα, κατά το πρώτο μέρος ο κ. Mgr. Ing. Danka Moravčíková, PhD, από το Πανεπιστήμιο Γεωργίας της Σλοβακίας θα μιλήσει για τις «Κοινωνικές καινοτομίες στην αγροτική ανάπτυξη, τη γεωργία και τα τρόφιμα» και στο δεύτερο μέρος η κα Lola de Toro, General Manager της ceiA3 Consortium, θα τοποθετηθεί, εκ μέρους του International Excellence Campus του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα (CEIA3), για θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ανδαλουσία. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν και τρία Best practice start ups από Ισπανία. Πρόκειται για τις εταιρείες Byproduct Place, LifeBioencapsulation και Footprint Value. Στόχος της τρίτης ημέρας της διοργάνωσης θα είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των ακαδημαϊκών και των φοιτητών, για τα θέματα «πράσινης» επιχειρηματικότητας.
Στις 2 και 3 Ιουνίου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν σε διαδραστικά εργαστήρια τα δικά τους «Sustainable Business Model Canvas» και τα αντίστοιχα επιχειρηματικά πλάνα, ενώ θα προετοιμαστούν για το διαγωνισμό της καλύτερης επιχειρηματικής ιδέας, που θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου 2021, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και στο πλαίσιο αυτού θα αναδειχθούν και θα βραβευτούν οι πέντε πιο καινοτόμες προτάσεις. Οι νέοι που θα διακριθούν, θα απολαύσουν υπηρεσίες Mentoring για ένα έτος, από μέντορες του προγράμματος, ενώ ανάλογης υποβοήθησης θα τύχουν και φορείς της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι, το έργο GreenTecLab χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας, συντονιστής του είναι το Fiap e.V και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Καντίθ και η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στην Ελλάδα, το έργο GreenTecLab τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι Υποστηρικτές του έργου για τις δράσεις στην Κρήτη είναι οι φορείς: Academy of Entrepreneurship Training, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Ηρακλείου, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Heinrich Böll, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών, People’s Trust, Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, StepC. Εκπρόσωποί τους θα κάνουν σύντομους χαιρετισμούς στην έναρξη κάθε εργαστηρίου που υποστηρίζουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη δήλωση συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα http://www.greenteclabgreece.eu/ ή να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Τμήμα Εκπαίδευσης, τηλ. 210 64 19 036.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr