Ήδη, δε, έχουν τεθεί αιτήματα για παράταση του προγράμματος από πολλούς φορείς καθώς μάλιστα και στην ομιλία το στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός είναι αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χτες, μάλιστα, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζητεί παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Γέφυρα», ώστε να έχουν την ευκαιρία περισσότεροι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Όπως τονίζεται από πολλούς καθώς το πρόγραμμα συναντά ενδιαφέρον θα πρέπει να δοθεί μια επέκταση της δυνατότητας ένταξης, τόσο για τους ενήμερους δανειολήπτες όσο και για τους άλλους. Ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει μια «δυσθυμία» των θεσμών να συναινέσουν σε μια χρονική επέκταση του προγράμματος επικαλούμενοι την ανάγκη σεβασμού της αρχής της τήρησης των προθεσμιών που τίθενται. Κάτι βέβαια που σταθερά οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν τα τελευταία χρόνια σε αντίστοιχες περιπτώσεις αδυνατώντας να καταλάβουν μια «πάγια» ελληνική συνήθεια.
Πέρα από την παράταση πάντως αυτό που εξετάζεται είναι και η συνολική απόδοση του προγράμματος. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αποφεύγουν να ενταχθούν από το σχήμα επιδότησης, όσοι είχαν αιτηθεί προστασίας από τον παλιό νόμο Κατσέλη και βρίσκονται σε αναμονή. Σημειώνεται ότι ενώ με βάση την αρχική εκτίμηση ότι μπορούν να καλυφθούν από τη «Γέφυρα» περίπου 330.000 δανειολήπτες, με υποθήκη κύριας κατοικίας παρά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με το προϊσχύσαν πλαίσιο για την α’ κατοικία, μόλις 125.000 έχουν επιλέξει τη «Γέφυρα». Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών όσοι έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη, δηλαδή 70.000- 100.000 δανειολήπτες, επιλέγουν σταθερά να περάσουν τη διαδικασία του δικαστηρίου όπως προβλέπει ο νόμος, παρά να μπουν σε καθεστώς μηνιαίας επιδότησης. Σημειώνεται ότι με βάση το πρόγραμμα «Γέφυρα» προβλέπονται τα εξής:
Κατηγορία Α. Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες κατά την 29.2.2020:
- Για τους πρώτους τρείς ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα, για οφειλές ενήμερες ή σε καθυστέρηση έως 90 ημερών, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 90% επί της μηνιαίας δόσης
- Για τους επόμενους τρείς ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης
- Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί της μηνιαίας δόσης.
Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 600 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.
Κατηγορία Β. Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά την 29.2.2020 και δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί από το χρηματοδοτικό φορέα:
- Για τους πρώτους τρείς ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα και για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης
- Για τους επόμενους τρείς ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί της μηνιαίας δόσης
- Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης.
Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.
Κατηγορία Γ. Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά την 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα:
- Για τους πρώτους τρείς 3 ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα και για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και καταγγελμένες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης
- Για τους επόμενους τρείς ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της μηνιαίας δόσης
- Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της μηνιαίας δόσης
Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 300 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr