Σύμφωνα με το Ε.Β.Ε.Π., το 90% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας αδρανοποιήθηκε, οι εμπορικές συναλλαγές σχεδόν σταμάτησαν και η καθημερινή ζωή των Ελλήνων καθηλώθηκε σε περιορισμό κατ´οίκον. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία που παλεύει με τον ιό και τον χρόνο, έχει επιδεινωθεί ραγδαία και συνεχίζει να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, για όλους.
Το τέταρτο συνολικό «συνεκτικό πακέτο» μέτρων της Κυβέρνησης, περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες, αφού η ζημιά στην οικονομία είναι ήδη σημαντική και θα διευρυνθεί. Με κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες πριν πολλαπλασιαστούν. Το Ε.Β.Ε.Π., εξαρχής, επεδίωξε την ένταξη στα μέτρα όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται και αναγνωρίζει το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο ήδη ενέταξε το 86% των ΚΑΔ και το 76% των επιχειρήσεων, αλλά εξακολουθεί να ζητά την ένταξη του 94% των ΚΑΔ.
Αναλύοντας τα μεγέθη του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δις ευρώ, η αναστολή και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών 1,6 δις ευρώ, ενώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού, είναι 1,4 δις ευρώ. Οι επιπρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία διαμορφώνει τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση των μέτρων στα 1,7 δις ευρώ για τον Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 6,8 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας μας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, σε άλλες χώρες δεν υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει κόστος ύψους 1 δισ. ευρώ και πρόκειται για μία χαμηλότοκη κρατική χρηματοδότηση μικρομεσαίων, με περίοδο χάριτος, με πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου συνολικά ή εν μέρει σε βάθος χρόνου.
Με στόχο την αντιστάθμιση της «τρύπας» των φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ, λόγω των μέτρων του «lockdown», αναμένεται νέα ΠΝΠ για παροχή έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που, παρά το γεγονός ότι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν φορολογικές υποχρεώσεις, θα τις πληρώσουν εμπρόθεσμα. Ωστόσο, η θέσπιση του μέτρου έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν περιλαμβάνει όλους. Το μέτρο της έκπτωσης θα αφορά μόνο στις επιχειρήσεις που, είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας υποχρεωτικά, είτε έχουν πληγεί και τηρούν τη ρήτρα απασχόλησης. Όσες επιχειρήσεις δεν θα περιλαμβάνονται στις λίστες των ΚΑΔ του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κανονικά, στο σύνολό τους. Η ενεργοποίηση του μέτρου της έκπτωσης αφορά στις υποχρεώσεις που η προθεσμία τους λήγει έως και τις 30 Απριλίου. Στο μέτρο της έκπτωσης για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται στο σύνολό του εμπρόθεσμα, το 25% θα συμψηφίζεται με μελλοντικούς φόρους, ενώ δεν περιλαμβάνονται ΦΜΥ και παρακρατούμενοι φόροι.
Τα εξαγγελθέντα επιπρόσθετα μέτρα συνολικού κόστους 6,8 δις ευρώ αναλύονται σε οκτώ άξονες και υποστηρίζουν δυναμικά τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν από τους καθ’ ύλη αρμόδιους υπουργούς. Ειδικότερα, το τέταρτο πακέτο μέτρων του Απριλίου είναι:
- Επεκτείνεται σε 1,7 εκατ μισθωτούς (81%) η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ
- Επεκτείνεται σε 800.000 επιχειρήσεις (86% των ΚΑΔ) η λήψη μέτρων για την προστασία και για τη διαφύλαξη των θέσεωναπασχόλησης.
- Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (75%), αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
- Θεσπίζεται το σχήμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» για την επιπλέον στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται.
- Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους, είτε στις προβλεπόμενες προθεσμίες, είτε τον Ιούνιο.
- Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε στενή συνεργασία με το κράτος, θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες με επιδότηση ενήμερων δανείων για 3 μήνες.
- Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται, με ειδική επιδότηση 150 εκ. ευρώ στον αγροτικό τομέα.
- Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός πιστώσεων στο Υπουργείο Οικονομικών για μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται από την Κυβέρνηση το «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων» για την επόμενη μέρα της πανδημίας, που σχεδιάζεται και κοστολογείται από το οικονομικό επιτελείο και καλείται να επανεκκινήσει την οικονομία σε όποια κατάσταση και αν βρεθεί. Κατά βάση, θα επικεντρώνεται σε συνεχείς ενέσεις ρευστότητας με την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το Ε.Β.Ε.Π. έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει την επίσπευση της εφαρμογής μείωσης φόρων και εισφορών του 2021 από εφέτος, κάτι που εκτιμάται πως θα δώσει άμεση ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που καλούνται να πληρώσουν τους φόρους των εσόδων του 2019, με τα ανύπαρκτα έσοδα του 2020. Οι προτεινόμενες «7 οριζόντιες μειώσεις», των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, των ασφαλιστικών εισφορών, των τελών διαμονής και μεταφορών καθώς και του ΦΠΑ σε εισιτήρια, τουρισμό και εστίαση, θα είναι μόνιμα, οριζόντια και ουσιαστικά μέτρα. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να εξεταστεί η μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% του εισοδήματος στο 20% ή στο 15%, αφού εκ των πραγμάτων έχουν περιοριστεί τα έξοδα όλων και είναι άδικο να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, για άλλη μία φορά, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, παρά τη δύσκολη καμπή που διαγράφεται, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Επανέλαβε την εμπιστοσύνη της πειραϊκής επιχειρηματικότητας στον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις αποφάσεις για τη λήψη οριζόντιων και αναλογικών μέτρων που δεν θα αδικήσουν και δεν θα αφήσουν πίσω, αβοήθητη, καμία ελληνική επιχείρηση. Αντίστοιχα, απευθυνόμενος στην επιχειρηματικότητα του τόπου έκανε έκκληση, ενόψει Πάσχα, σε όσους ακόμα αντέχουν, να «βάλουν πλάτη» και πάλι στα δύσκολα. Τέλος, τόνισε πως ο Απρίλιος είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας από κάθε άποψη, αφού θα δοκιμάσει τις ψυχικές και οικονομικές αντοχές όλων μας και ευχήθηκε να είναι ο τελευταίος δύσκολος μήνας της πρωτόγνωρης δοκιμασίας μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr