Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, καθώς και αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους αδειοδότησης.
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 107.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
1.Χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ στην επιχείρηση «CONDITO AEBE», βιομηχανία τροφίμων, ΒΙ.ΠΕ. Θ. ΣΙΝΔΟΣ. Συγκεκριμένα, επεβλήθη πρόστιμο 20.000 ευρώ, διότι η επιχείρηση κατείχε μη ασφαλή τρόφιμα και επιπλέον πρόστιμο 20.000 ευρώ , διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις των υγειονομικών κανονισμών.
2.Χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ ΒΙΟΓΑΛ», βιομηχανία τυροκομικών & γαλακτοκομικών προϊόντων, πάρόδος 6ου χλμ. Τρικάλων-Πύλης. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, έπειτα από δύο διαδοχικές αναλύσεις δείγματος τύρου φέτα ΠΟΠ, το προϊόν χαρακτηρίστηκε μη κανονικό. Διαπιστώθηκε ότι περιείχε καζεΐνες αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%, σε σύγκριση με το δείγμα αναφοράς που περιέχει 1% αγελαδινό γάλα. Η διάθεση του τύρου αυτού στην κατανάλωση με την ονομασία ΦΕΤΑ απαγορεύεται. διότι αποσκοπεί στην παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.
3.Χρηματικό πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΑΜΑΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΟΛΩΜΟΥ», βιομηχανία παραγωγής & τυποποίησης τουρσιών, Τραγανό Ηλείας, διότι κατείχε τρόφιμα μη ασφαλή-ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Η επιχείρηση παρουσίαζε σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής, ενώ δεν είχε και άδεια λειτουργίας. Το Δ.Σ του ΕΦΕΤ αποφάσισε να ενημερωθεί η αδειοδοτούσα αρχή για την έλλειψη αδείας της επιχείρησης.
4.Χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση «CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», υπεραγορά τροφίμων, 6ο χλμ ΕΟ Τρικάλων-Λάρισας. Κατά τον έλεγχο η επιχείρηση βρέθηκε να κατέχει 10,5 kg ρύζι «balli - Rickmers parboiled», τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως μη ασφαλή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
5.Χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση «Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», υπεραγορά τροφίμων, Φαρσάλων 111-Λάρισα. Κατά τον έλεγχο, η επιχείρηση βρέθηκε να κατέχει 5 kg ρύζι «Fit for fun» τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως μη ασφαλή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
6.Χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ», υπεραγορά τροφίμων, Κονδύλη 15 - Τρίκαλα. Κατά τον έλεγχο η επιχείρηση βρέθηκε να κατέχει 4 kg ρύζι «parboiled bali classic» και 3 kg ρύζι «parboiled bali genius» τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως μη ασφαλή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
7.Χρηματικό πρόστιμο ύψους πέντε 5.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΓΑΝΤΖΟΥΔΗ ΑΛΕΞΙΑ», κρεοπωλείο, Παπαστράτου-Αγρίνιο. Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν δύο ημιμόρια σφαγίων προβατίνας βάρους 17 kg και ένα σφάγιο κατσικιού βάρους 9 kg, τα οποία στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων και σήμανσης καταλληλότητας κατά παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα και του Κωδικα Τροφίμων & Ποτών. Τα σφάγια αυτά χαρακτηρίστηκαν ως μη κανονικά και ακατάλληλα προς κατανάλωση, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Επίσης βρέθηκαν τεμάχια κρέατος ανηρτημένα εκτός ψυγείου, κατά παράβαση του ΠΔ 306/1980.
8.Χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΟΕ», αρτοποιείο, Αργοναυτών 20-Ελασσόνα, διότι παρουσίαζε σοβαρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις των διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr