«Το επίπεδο τής επιχείρησης είναι το νέο πεδίο, όπου θα διαμορφώνονται στο εξής οι εργασιακές σχέσεις» υποστήριξε, κατά την παρέμβασή του, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Labor και Insurance, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Αγορά Εργασίας: Πώς θα συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη;», ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος τού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Χάρης Κυριαζής.
Ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι «η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι σε αυτή, είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι, τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται λόγω της κρίσης, τις αλλαγές των απαιτήσεων στο χώρο δουλειάς σε νέες δεξιότητες, ή τα προβλήματα τής μειωμένης ζήτησης και της έλλειψης ρευστότητας».
«Γι' αυτό», πρόσθεσε ο κ. Κυριαζής, «οι δύο πλευρές συνεννοούνται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου είναι ξεκάθαρα τα συμφέροντα που υπερασπίζεται η κάθε πλευρά -όπως ξεκάθαρη είναι και η εκπροσώπηση τής κάθε πλευράς».
Το κεντρικό διακύβευμα στην Ελλάδα τής κρίσης, είναι -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ- η διαφύλαξη και η αύξηση του αριθμού των βιώσιμων και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
«Πρώτιστο καθήκον μας, πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρχουν και να αυξάνονται οι βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, με γνώσεις, εξειδίκευση, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζονται οι ποιοτικές θέσεις εργασίας και δημιουργείται ρεαλιστική προοπτική για τη βελτίωση των αμοιβών», τόνισε ο κ. Κυριαζής.
Ανέφερε, επίσης, ότι «ακόμη και σήμερα, σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον κρίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν και να επενδύουν, να προσλαμβάνουν και να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους δουλειάς» και πρόσθεσε ότι απαιτείται «ένα κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, που να στηρίζει και να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αυτής της τάσης».
Ο κ. Κυριαζής απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις πλευρές, «να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για να οικοδομήσουν ένα τέτοιο περιβάλλον, χωρίς προκαταλήψεις και μακριά από τις αγκυλώσεις των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών».
Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα τού κοινωνικού διαλόγου, υπέρ της αναγκαιότητας του οποίου είχε ταχθεί νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τον χαρακτήρισε «ουσιαστικά νεκρό» και σημείωσε ότι «ο ειλικρινής και εποικοδομητικός κοινωνικός διάλογος είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων».
Τη γραφειοκρατία θεωρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις σαν το σημαντικότερο εμπόδιο στην επενδυτική δραστηριότητα, ανέφερε -κατά την τοποθέτησή του- ο Πέτρος Σελέκος, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων τού υπουργείου Ανάπτυξης, που πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις τοποθετούν το κόστος εργασίας στην τελευταία θέση των εμποδίων για επενδύσεις. Ο κ. Σελέκος τόνισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση το κράτος αδυνατεί πλέον να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και το βάρος για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, πέφτει πλέον στον ιδιωτικό τομέα.
Τη θέση ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων συνδέεται με την ενίσχυση της απασχόλησης, συμμερίστηκε και ο καθηγητής των Οικονομικών και επιστημονικός διευθυντής τού Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, που υποστήριξε ότι, το βασικότερο εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά οι δυσκολίες που υπάρχουν στο να δημιουργηθούν επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Ακόμη, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ο κ. Ρομπόλης ζήτησε να εστιασθεί η προσπάθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία με ολοκληρωμένα συμπλέγματα ανά περιοχή, ώστε να υπάρχει αντιστοίχηση της προσφοράς και της ζήτησης. Έφερε ως παράδειγμα παλαιότερη έρευνα τού Ινστιτούτου για τη Ρόδο, σύμφωνα με την οποία, το νησί δέχεται κατ' έτος 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, που δεν σχετίζονται με τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς της περιοχής και καταναλώνουν «αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από γειτονική χώρα».
Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο κ. Ρομπόλης είπε ότι στις μεσογειακές χώρες, την (σ.σ.: αγορά εργασίας) έχουμε αντιμετωπίσει με πολύ επιφανειακό τρόπο και ότι πρέπει «να κατανοήσουμε ότι όπως την ξέραμε τελειώνει».
Να προσδιορίσουν τους τομείς της οικονομίας, που αναμένεται να αναπτυχθούν, ζήτησε από όλους τους αρμόδιους παράγοντες ο Γιώργος Καββαθάς, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ.
Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι το κλίμα στην Ελλάδα για επενδύσεις είναι πολύ αρνητικό (και να μας χαρίζανε λεφτά, δεν ξέρουμε αν θα τα επενδύαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα μικρών επιχειρήσεων να επιβιώσουν. Στην Ελλάδα, ανέφερε, λειτουργούν 760.000 μικρές επιχειρήσεις και ο βίος των περισσοτέρων δεν ξεπερνά τα 7 χρόνια, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν τη μισθωτή εργασία. Αναφερόμενος, τέλος, στα χαρακτηριστικά της ανεργίας στη χώρα, τόνισε ότι η αγορά εργασίας καλείται να απορροφήσει μορφωμένους ανέργους προσφέροντας χαμηλό επίπεδο θέσεων εργασίας.
Ο αντιπρόεδρος τής ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξε, επίσης, ότι μοντέλο τής εσωτερικής υποτίμησης, που επιλέχθηκε για την Ελλάδα, ζημίωσε και δεν ωφέλησε τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr